INTERVJU MED TIMOTHY LEARY

Timothy Leary - LSD-drogens största guru - är tillbaka. På 60-talet tog Leary psilocybinsvampar i Mexico, använde LSD och rökte marijuana. Detta blev för mycket för Harvards Universitet, där Leary bl.a studerade i personlighetspsykologi. Leary fick sparken från sitt jobb, och blev istället en frispråkig kämpe för fritt användande av psykedeliska substanser. Han myntade begreppet "Tune in, Turn on, Drop out" och bildade förbundet League for Spiritual Discovery där han spred hallucinogener fritt omkring sig. Under årens lopp har Leary hunnit med att vara både psykolog, författare, filosof och föreläsare. Ett tag turnérade han t.o.m runt som stand-up-comedy-komiker. Numera bor han i Beverly Hills, 74 år gammal, där han sedan tio år tillbaka arbetat med datorprogram till CD-ROM (Compact Disc - Read Only Memory). Förra året turnérade han runt på Lollapalooza-turnén med Babes In Toyland. Han "sjöng" öppningsspåret på Revolting Cocks nya skiva, samt läste förordet till hyllningsskivan "50 Years Of Sunshine" (en dubbel-CD för att fira LSD:s 50års jubileum). Förutom detta så är han även en flitig medarbetare på tidningen Mondo 2000. Intervjun nedan gjordes i september 1966, men är garanterat minst lika aktuell och intressant idag.


Hur många gånger har du använt LSD?

Fram till detta ögonblick, så har jag haft 311 psykedeliska sessions.

Vad tror du LSD har gjort för dig, och tillfört dig?

Det är ganska svårt att svara på faktiskt. Låt mig säga så här; Jag var 39 år när jag hade min första psykedeliska erfarenhet. Jag var då en medelålders man i en döende medelåldersprocess. Min livsglädje, min sensuella öppenhet, min kreativetet var alla på väg utförs. Sedan dess - för sex år sedan - har mitt liv återupplivats på nästan alla dimensioner. De flesta av mina kollegor på University of California, och Harvard givetvis, tyckte att jag hade blivit en originell och knasig typ. Jag skulle uppskatta att det var mindre än 15% av mina yrkesmässiga kollegor som förstod och stöttade vad jag höll på med. De som gjorde det var som du kanske förstår, de yngre psykologerna. Om du vet en persons ålder, så vet du vad han kommer att tycka och känna inför LSD. Psykedeliska droger är ett medium för de yngre. Ju högre de kommer upp i åldersskalan trettio, fyrtio, femtio, så kommer färre och färre människor att vara öppna för de möjligheter som dessa kemikalier kan erbjuda.

Varför är det så?

För många personer över 35 eller 40, så är ordet "drog" två saker. Antingen något man får hos doktorn, eller så är det knark. Ingenting du säger till den personen - som redan innan har denna bestämda uppfattning - kommer att förändra hans uppfattning. Han är lika orubblig som Pavlovs hund (seriefiguren). För personer under 25 är å andra sidan ordet "drog" något som kan syfta på en vid räckvid av hallucinogener, från alkohol som är stimulerande och bedövande, till marijuana och andra psykedeliska droger. För medelålders Amerika så är det synonym för omedelbart vansinne. Men för de flesta amerikaner under 25, så är psykedeliska droger lika med extas, sensuellt utvecklande, religiösa erfarenheter, avslöjanden, upplysning och kontakt med naturen. Det finns knappast någon tonåring i USA idag, som inte känner minst en person med goda erfarenheter från marijuana eller LSD. Horizonten av den utbrädda yngre generationen med en relation till en utvecklad medvetenhet är ljusår ifrån deras föräldrar. Genombrottet har inträffat och nu finns det ingen återvändo. Det psykedeliska slaget är vunnet.

Vad säger du om standardanklagelserna om att LSD är för starkt och farligt för att anförtro de unga?

Ingen av oss vet väl egentligen hur LSD kan användas för utveckling och förmån för mänskligheten. Det är en stark frigörelse av energi som fortfarande inte är förstådd. Men om jag konfronteras med möjligheten att en 15åring eller en 50åring ska pröva en ny form av energi som han inte förstår, så föredrar jag alltid 15åringen. Varför? Därför att 15åringen kommer att använda den nya energin för att ha kul, intensifiera sensationer, av nyfikenhet, för att älska och för personlig utveckling. Många 50-åringar har tappat sin nyfikenhet, sin förmåga att älska och även tappat sin förmåga att vara öppen för nya sensationer. De skulle använda varje form av ny energi till makt, kontroll och krigsföring. Så det oroar mig inte alls att yngre människor tar sig tid ifrån undervisningen och arbetsplatsen för att exprimentera med sin medvetenhet, för att fuska till sig nya former av erfarenheter och artistiska uttrycksätt. Den nuvarande generationen under 25år är den förnuftigaste och smartaste generationen som människorasen sett hittills. Istället för att klaga, kränka och fängsla dem, så borde vi stödja dem, lyssna på dem och sedan hänga på istället.

Om jag fick en impuls och fick för mig att pröva LSD. Hur skulle jag gå till väga?

Finn någon nära vän som vet var man får tag på LSD och hur man använder det, eller finn en pålitlig och erfaren LSD-brukare som kan guida dig på din trip.

Är det nödvändigt att ha en guide?

Ja, såvida du inte har en erfaren guide, så kommer de 10 till 15 första "resorna" att vara ganska så förvirrade.

Men om en person varken kan hitta någon guide eller någon källa var han kan få tag i LSD. Vart ska han ta vägen?

LSD är mot lagen, och jag vill absolut inte råda någon att bryta mot lagen. Vad jag däremot kan säga, är att överallt i människan historia så har det funnits män som har velat öka sin medvetenhet, som har velat finna en djupare mening i sig själva, och de har kunnat göra det om de har varit villiga att engagera sig och tagit den tid och energi som behövts. I andra tider och länder så skulle man ha gått barfota 2000 mil för att finna en själslig lärare som kunde föra dem till Buddha, Mohammed eller Ramakrishna.

Om du inte vill tala om var man kan köpa LSD, kan du då tala om formeln hur man tillverkar LSD? Om vi förstod rätt så kan det framställas i varje välutrustat kemilaboratorium.

Det är sant. Men det vore oansvarigt av mig att visa det. Obehörig framställning är numera emot lagen.

Anta nu att jag får tag i det, hur ska jag ta det? Kan det injiceras, eller är det oftast bara att man sväljer det i en sockerbit?

Det kan injiceras, och det kan komma i form av pulver, piller eller upplöst. Det är även luktfritt, smaklöst och färglöst. Men i vilket fall, det är väldigt små mängder som det handlar om, 100 mikrogram (miljondels gram) är en måttlig dos.

Hur länge varar en sådan trip?

Åtta till tolv timmar.

Hur är det, vad händer?

Ifall vi pratar rent allmänt; vad som händer alla är erfarenheten av en fantastisk acceleration och intensifiering av sinne och själprocess, vilket kan vara ganska så förvirrande om du inte är förberedd. Omkring tusen miljoner signaler avlossas i din hjärna varje sekund. Under loppet av en sekund i en LSD-trip kommer du att finna dig själv ta emot tusentals av olika budskap som normalt inte ens skulle ha registrerats i ditt medvetna. Du kommer samtidigt också att få en mängd olika budskap från din kropp. Eftersom du inte är van vid detta, så kan det antingen leda till ofattbar extas eller till ren förvirring. En del personer blir helt fanatiska av detta niagara av sinnestillförsel. Istället för att ha en, två eller tre händelser i en ordentlig följd, så översvämmas du plötsligt av hundratals ljus, färger, sensationer och bilder, och kan därmed förlora kontakten helt. Du känner en främmande kraftfull styrka som börjar släppa och sprida sig igenom din kropp. Med en normal iakttagelseförmåga, så är vi medvetna om stillastående symboler, men när LSD-effekten kommer så börjar allting röra på sig, och denna uppmjuknande, opersonliga, sakta svällande rörelse fortsätter sedan i flera timmar. Det är ungefär som om du i ditt normala vakna liv skulle ha blivit fångad i ett stillfotografi med en bortkommen stereotyp inställning, och plötsligt blir allting levande och brakar löst åtskilliga dimensioner som utstrålar färger och energi. Det första du kommer att notera är en otrolig ökning av sinnesmedvetandet, det gör sinnet synligt. LSD's syn är till normal syn, vad normal syn är till en dåligt inställd TV. När du har tagit LSD är det som att ha ett par mikroskop framför ögonen, där du sedan ser juvelliknande, utstrålande detaljer på allting som du sätter på ögonen på. Du ser verkligen för första gången, och nu utan stillastående, symboliska uppfattningar av tidigare inlärda saker, utan mönster av ljus, studsande ifrån objekten runt omkring dig , som susar förbi i ljusets hastighet in i en mosaik av stavar och koner i näthinnan

Är sinnet för hörsel lika intensivt?

Kolossalt. Vanligen så hör vi bara enstaka ljud: telefonsignalen, ljudet av någon som pratar o.s.v. Men när du har tagit LSD så blir Cortiorganet i ditt inneröra en skakande hinna, myllrande med trummande och ljudvågor. Vibrationerna verkar tränga in djupt inom dig, svälla och till slut bryta ut. Du hör en ton från en Bach sonat, och den hänger där, glittrande, vibrerande, för en oändligt lång stund, och under tiden så rör du dig sakta runt den. Sen - hundratals år senare - kommer den andra tonen från sonaten, och igen så kommer du i hundratals år att driva runt de två noterna, observerande harmoni och disharmoni samt återspegla musikens historia. Men när ditt nersystem sedan kommer i kontakt med LSD - och alla telegram blixtrar förbi - så börjar dina sinnen att sammanfalla och gå ihop. Du nu inte bara hör utan börjar även att se musiken träda fram från högtalarna, som dansande partiklar, eller som vridna lockar av tandkräm (???). Du ser verkligen ljudet i mångfärgade mönster medans du hör det. Men samtidigt så är du också ljudet, du är tonen, du är strängen på violinen eller pianot, och alla dina organ vibrerar och får rhythmiska orgasmer.

Vad händer med smaksinnena?

Smaken är också förstärkt, även om du normalt inte känner för att äta under en LSD-trip,åtminstone inte mer än du känner för att äta första gången du ensam kör ett överljuds jetplan. Men även om du äter efter en trip, så uppfattar du mer detaljerat kvaliteterna i maten - konsistens, elasticitet och viskositet - något som man inte uppmärksammar i ett normalt medvetet tillstånd.

Hur är det med luktsinnet?

Detta är en av de mest överväldigande sidorna av en LSD erfarenhet. Det verkar även här som om du för första gången andas in livet. Du minns med förnöjelse och avsmak denna syntetiska, doftlösa, konstgjorda gas som du tidigare betraktade som luft. Under din LSD-trip så upptäcker du att du egentligen har andats in en atmosfär, sammanställd av miljontals mikroskopiska trådar av luktremsor, som sedan exploderar i dina näsborrar med en extatisk innebörd. När du sitter i ett rum mitt emot en kvinna, under en LSD-trip, så kommer du att uppmärksamma tusentals av inträngande kemiska meddelanden, svävande från henne genom atmosfären till ditt nervsystem. En symfoni av tusen dofter som vi alla ger ifrån oss varje ögonblick - hennes shampoo, eau-de-cologne, svett, könsdoft, förbrukning och avsöndrande från matsmältningssystemet, doften från hennes kläder - handgranater av erotisk natur som exploderar i dina luktelement.

Blir känslan av beröring också på samma sätt erotisk?

Beröringen blir elektrisk liksom erotisk. Jag kommer ihåg en gång under en trip när Rosemary (Learys fru/red.anm.) lutar sig över och vidrör lätt handflatan på min hand, med sina fingrar. Omedelbart så exploderade hundra tusen celler i min hand, i en mjuk orgasm. Extatisk energi pulserade upp i mina armar och med raketfart in i min hjärna, där ytterligare hundra tusen döda celler lätt exploderade i ett rent utsökt välbehag. Avståndet mellan min frus fingrar och handflatan på min hand var omkring 80 mil kändes det som. Ett mellanrum fyllt med spunnet socker, infiltrerat med tusentals av silvertrådar, kastandes energi bakåt och framåt. Våg efter våg av utsökt energi pulserade från hennes finger. Våg på våg av himmelskt vävd extas - känslig, skakande - i kurs fram och tillbaka från hennes fingrar till min handflata.

Och denna extas var erotisk?

Transcendental. En enorm mängd av energi från alla fibrer i kroppen släpps loss av LSD, och då särskilt omfattande den sexuella energin. Det är ingen fråga om att LSD är den mest kraftfulla afrodisiakum som någonsin upptäckts.

Vill du detaljera dig.

Vad jag helt enkelt säger är att sex under en LSD-trip blir mirakulöst och mycket intensivare. Jag menar inte att den framkallar någon könslig energi, det är inte så att den producerar en längre erektion. Det är snarare så att den höjer sensitiviteten med ungefär tusen procent. Låt mig förklara det hela så här; Jämfört med sex under en LSD-trip, så är det sätt du älskar på - oavsett hur extatiskt du tycker njutningen är - som att älska med en skyltdocka i ett varuhusfönster. Sensoriskt och i den cellulära samhörighetskänslan du får av LSD, så kan du spendera en halvtimme på att älska med ögongloberna, ytterligare en halvtimme till att älska med andedräkten o.s.v. eftersom du spinner igenom tusen sinnes och cellulära organiska förändringar vilken hon också gör. Vanligtvis så involverar sexuell kommunikation ens egna kemi, tryck och interaktion i en väldigt begränsad natur, vilka brukar kallas de erogena zonerna. Ett vulgärt, smutsigt begrepp tycker jag. När du älskar under en LSD-trip så är det som varje cell i din kropp - och du har triljoner - älskar med varenda cell i hela kroppen. Din hand smeker inte hennes hud, utan sjunker ner och sammansmälts i en forntida generator av extas med henne.

Hur ofta har du älskat under en LSD-trip?

Varje gång jag tagit det. Faktum är det att det som LSD-erfarenheten handlar om, att smälta samman. En foglig, flytande, sammanförande gemensamhet, allt är kärleksframkallning. Du älskar med stearinljus, med ljud från stereon, vid en skål med frukt på bordet, vid träden, du är i pulserande harmoni med all energi omkring dig.

Inkluderar det en kvinna?

De tre ofrånkomliga målen med en LSD-trip är att upptäcka och älska med gud, att upptäcka och älska med dig själv, och att upptäcka och älska med en kvinna. Du kan inte göra det med dig själv förrän du har gjort det med den tidlösa energiprocessen omkring dig, och du kan inte göra det med en kvinna innan du har gjort det med dig själv. Den naturligaste och enklaste vägen att ta LSD är med någon från det motsatta könet, och en LSD-trip som inte medför en slutlig sammansmältning med personen från det motsatta könet är inte fullständig. Ett av syftena med en LSD-trip är just ett sexuellt sammanförande. Ju mer du utvecklar din medvetenhet, desto längre bortom ditt medvetande kommer du att komma, och desto djupare, rikare, längre och mer meningsfullt blir er sexuella samhörighetskänsla.

Vi har hört talas om trippar där par har älskat i timmar, tills de borde ha varit helt utmattade, men att de aldrig kom till den punkten att de blev utmattade, stämmer det?

Javisst.

Kan du beskriva känslan av en orgasm under en LSD-trip?

Endast den mest hänsynslösa poeten skulle försöka sig på det. Jag får säga så här till dig; vad säger man till ett barn när barnet frågar: "Pappa, hur känns det att ha sex?" Du försöker beskriva det, och det lilla barnet säger: "Är det skojigt? Ungefär som att gå på cirkus?" Du säger: "Nej, inte riktigt så" och barnet fortsätter: "Är det skojigt, ungefär som chokladglass?" Du svarar att: "Det är som det, fast mycket, mycket mer än det" och barnet säger: "Är det roligt, som att åka berg-och-dalbana då?" och du svarar: "Det är som en del av det, fast det är så mycket mer". I korthet, jag kan inte tala om hur det är, för det är inte som något annat som händer dig. Det finns inte ord som är tillräckliga för att beskriva det, i vilket fall som helst så kommer du inte att veta hur det är förren du prövar det själv, och då kommer jag inte att behöva förklara det.

Jag har hört att en del kvinnor som normalt har svårigheter att få orgasm, finner sig själva kapabla att få flerfaldiga orgasmer under en LSD-trip, stämmer det?

I en omsorgsfull och väl förberedd kärlekstrip, så kan en kvinna ha flera hundra orgasmer.

Flera hundra?

Ja, flera hundra.

Hur är det med männen?

Att bli upptagen av att räkna antalet orgasmer är för många män och kvinnor bara någon fix idé. Det är ett grovt och vulgärt begrepp, ungefär som att fråga hur mycket hon har betalat för sin negligé.

Men fortfarande, det måste vara någon psykologisk jämförelse. Om en kvinna kan ha flera hundra orgasmer, hur många kan en man ha under optimala förhållanden?

Det varierar helt och hållet på mängden av sexuella och psykologiska erfarenheter som mannen har. Jag kan bara tala för mig själv och mina egna erfarenheter. Jag kan bara jämföra var jag var tidigare, och var jag är nu. Under de sista sex åren så har min öppenhet, mitt intresse och mitt deltagande i varje form av sinnesuttryck, tusenfaldigt mångdubblats.