Denna aspekt av LSD har tidigare antytts privat, men aldrig offentliggjorts, varför?

Den sexuella sammanstötningen är - givetvis - den öppna men privata hemligheten om LSD, vilket ingen av oss har pratat om de senaste åren. Det är tillräckligt farligt för samhället att säga att LSD hjälper dig att hitta gudomlighet samt hjälper dig att upptäcka dig själv, du är redan i trubbel om du säger något sånt. När Dr.Goddard, mannen bakom Food and Drug Administration, tillkännagav för senatåhörarna att 10% av studenterna på collage tar LSD, så undrade de säkert också varför. Visst, de diskuterade gud och mening, och visst, de diskuterade sig själva. Men du kan inte forska om LSD och utelämna den sexuella extasen precis som du inte kan göra mikroskopiska forskningar om vävnader och utelämna cellerna. Men LSD är inte heller någon automatisk avtryckare för sexuellt uppvaknande. De första 10 gångerna du tar LSD så kommer du inte att vara kapabel att ha någon sexuell erfarenhet alls, för du är så överväldigande och glad - alternativt rädd och förvirrad - av allt nytt, så idén på att ha sex kommer att bli irrelevant eller obegriplig för ögonblicket, men det varierar också, beroende på omgivning och partner. Det är nästan ofrånkomligt ifall en man och hans fru tar LSD tillsammans, att deras sexuella energi kommer att bli ofattbart intensiv. Såvida inte klumpighet och rädsla hindrar någon av parterna, så kommer det att leda till en djupare erfarenhet än de någonsin trodde var möjlig. Men du måste vara väldigt försiktig och bara ta det med någon du känner väldigt väl, för det är nästan oundvikligt att en kvinna kommer att vilja älska med den man som hon delar LSD-erfarenheten med. Det kan utvecklas en djup och bestående neurologisk prägel samt djupsinniga emotionella band som ett resultat av en LSD-trip, band som kan hålla i sig livet ut.

Fungerar LSD alltid som ett sexuellt universalmedel?

Absolut inte. LSD är inte någon garanti för någon specifik social eller sexuell utgång. En man tar LSD och lämnar sedan fru och familj för att bli munk vid Ganges sandbank. En annan tar LSD och återvänder till sin fru. Det är en högst inviduell situation, högst oförutsägbar. Du förstår, under en LSD-trip så kan det komma en mikroskopisk iakttagelse av dina sociala eller yrkesmässiga rutiner. Du kommer kanske till din fasa att upptäcka att du lever ett robotliv, att din relation med din chef, fru eller din familj är stereotyp, tom och utan mening. Vid denna punkt så kommer det kanske en önskan, om att avsäga sig från denna innehållslösa existens. Att samla sig för att gå i kloster från omvärlden, och precis som en munk så kommer du att försöka föreställa dig vilken sorts form av liv som du vill återvända till, om du nu vill återvända vill säga. En LSD-trip är som du förstår ett överväldigande uppvaknande av erfarenheter, den frigör starka och grundläggande energier.

En stor del av vad som sagts om LSD av dess understödjare, inkluderat dig, har varit att uttrycka termer av religiös mysticism. Du har tidigare talat om att upptäcka "gudomlighet" genom LSD, på vilket sätt är LSD religiöst?

Det varierar beroende på vad man menar med religiös. För nästan alla, så är LSD-trippen en konfrontation med nya former av visdom och energi som förkrymper och förudmjukar personens uppfattning. Dessa erfarenheter av vördnad och uppenbarande är ofta beskrivna som religiösa. Jag betraktar själv mitt arbete som religiöst, för att dess mål är att systematiskt expandera medvetandet och upptäcka dess energi, något som vissa brukar kalla för "gudomlighet". Ser man det från den psykedeliska vinkeln så är nästan alla religioner försök att - ibland begränsade världsligt eller nationellt - upptäcka de inre möjligheterna.
Bra, LSD är västerländsk yoga. Syftet med alla österländska religioner - liksom syftet med LSD - är i grund och botten att bli hög, dvs att utvidga sin medvetenhet och finna extas och uppenbarande inom sig själv.

Dr.Gerald Klee från National Institute of Mental Health har skrivit; "De som säger att LSD utvidgar medvetenheten borde få uppgiften att att definiera uttrycket. Bredvid en sedvanlig definition så tror jag inte att LSD utvidgar medvetenheten". Vad tror du?

Han använder sig av en trång och konventionell definition av utvidgande som psykiater lärt sig. Den innebär att det bara finns två nivåer av utvidgande, sömn och symboliskt normalt medvetande, allt annat är vansinne. Så i den konventionella definitionen så utvidgar LSD inte symbolisk medvetenhet, således åstadkommer den psykoser. Inom termerna av hans konventionella symbolspel så har Dr.Klee rätt. Mitt argument är att hans definition är för trång, att den kommer från en beklaglig, primitiv och vidskepligt system av medvetenhet. Mitt system av medvetenhet bygger på erfarenheter från hundratals och tusentals utbildade "voyagers" som har tagit LSD, och som definierar sju olika nivåer av medvetenhet.

En talesman för vänsterstudenterna berättade att många universitetsaktivister som tidigare tog LSD vart "mer medvetna om vad som hände i deras huvuden, än vad som hände i världen". Någon kommentar?

Det finns en viss sanning i det. LSD-intagandet leder till att du bryr dig mer om interna och spirituella värderingar. Du kommer att inse att det inte gör någon skillnad vad du gör utåt, om du inte ändrar insidan.

Är inte dessa unga f.d. aktivister en ökande mängd av studenter, författare, artister och musiker, och som av vissa kritiker har kallats "the psychedelic drop outs". LSD-brukande personer som finner sig själva berövade på motivation, omöjliga att anpassa i verkligheten och som inte finner sina roller i samhället.

Det finns ett "LSD-drop outs"-problem, men det är ingenting att oroa sig för, det är istället någonting att bejubla. Läxan jag lärt mig från över 300 LSD-tripar och som jag har fört vidare till andra kan sammanfattas i 6 stavelser: Turn on, tune in, drop out. "Turn on" innebär kontakten med tidigare energier och visheter som är inbyggda i vårt nervsystem. Det förser oss med obeskrivbart välbehag och avslöjanden. "Tune in" innebär att man ska utnyttja och kommunicera med dessa nya perspektiv i en harmonisk dans med den yttre världen. "Drop out" betyder att du ska lösgöra dig från släktspelet. Aktuella modeller av social anpassning - mekaniserade, datoriserade, socialiserade, intellektuelliserade, televiserade, Sanforiserade - har ingen betydelse på den nya LSD-generationen. I varje generation av människans historia så har tankfulla män "turned on" och "dropped out" av släktspelet och därmed stimulerat det större samhället genom att ragla i förväg. Varje historiskt framsteg har resulterats från ett hårt tryck från visionära män som har förklarat sitt oberoende från spelet: "Sorry, George III, vi köper inte din modell. Vi kommer att pröva någonting nytt"; "Sorry, Louis XVI, vi har en ny idé. Avtalet är avslutat". Följdreaktionen från samhället på denna kreativa drop out är panik och irritation. Om någon ifrågasätter den sociala ordningen, så hotar han den hela skakande uppbyggnaden. Den automatiskt ilskna reaktionen på denna kreativa drop out är att han kommer att bli en parasit på den hårt arbetande vanliga medborgaren. Detta är inte sant. LSD erfarenheter leder inte till passivitet och tillbakadragande: det sporrar istället en drivande hunger till att kommunicera i nya former, att på ett bättre sätt uttrycka ett mer harmoniskt meddelande för ett bättre liv. LSD-kulten har redan gjort revolutionerande förändringar i den amerikanska kulturen. Om du skulle räkna upp de kreativa unga musikerna i det här landet, så skulle du finna att åtminstone 80% av dem använder psykedeliska droger på ett systematiskt sätt. Den nya psykedeliska stilen har inte bara skapat en ny rhythm inom modern musik, utan även en ny dekor till våra discotek, en ny form av filmskapande, en ny kinetisk visuell konst, en ny form av litteratur och även fått oss att börja bearbeta våra filosofiska och psykologiska tankar. Kom ihåg, det är collageungarna som är "turning on" - de smartaste och mest lovande av de unga. Vilken strålande utsikt: en generation av kreativa ungdomar som vägrar gå i samma steg, vägrar gå till kontoret, vägrar skriva på den i förväg installerade planen och som vägrar kliva ombord på trampkvarnen.

Men vad ska de göra?

Oroa dig inte. Varenda en kommer att arbeta fram sin egna individuella lösning. En del kommer att återvända till etablissemanget och presentera sina nya idéer. En del kommer att leva under jorden som självförsäljande artister, skulptörer och författare. En del håller redan på med att forma små samhällen ute på landet. Många startar skolor för barn och vuxna som vill lära sig användandet av deras sinnesorgan. Den psykedelisk handeln ökar: bokhandlare, konstgallerier o.s.v.

Angående LSD's påverkan på kreativeteten. Dr. B.William Murphy, en psykoanalytiker för National Institute of Mental Health, är av den åsikten att det inte finns några bevis för att droger av någon sort ökar kreativiteten. "En olycklig effekt är att producera en farlig illusion till människor som är kreativa, och som då slutar att vara motiverade för att producera någonting som är genuint nytt. Och illusionen är dålig för de som inte är kreativa och får dem att tro att de är det". Vad är din reaktion?

Det är olyckligt att de flesta vetenskapliga studier av kreativetet har gjorts av psykologer som inte har ett enda kreativt ben i hela kroppen. De har studerat människor som är eftertryckligt okreativa, nämligen forskarstudenter. Är det så underligt att alla dessa "vetenskapliga" studier av LSD och kreativitet har visat ett icke kreativt resultat? Men för att svara på din fråga, så måste jag medge att LSD och marijuana tillåter dig inte att gå på pianot och "ripple off great fugues". Psykedeliska droger, speciellt marijuana, ökar bara känslorna. De tillåter dig att se och höra nya mönster av energi, som föreslår nya mönster av kompositioner. På detta sätt ökas de perspektiven, hur vacker det än kan vara, till ett kommunikationssätt som fortfarande behöver tekniska kunskaper från en musiker, konstnär eller kompositör. Men om du vill veta om LSD eller marijuana har hjälpt kreativa människor, så lyssna inte på en psykolog, och lyssna inte på en regeringsbyråkrat. Hitta artisten och fråga honom istället. Om du vill finna något om kreativiteten, så fråga den kreativa personen. Om du vill veta vad LSD gör, och om det är bra eller dåligt, så lyssna inte på en polis, och lyssna inte på mässande fanatiker som Timothy Leary. Hitta en vän som har tagit LSD, och fråga honom. Fråga andra vänner om deras erfarenheter, och basera sedan din åsikt om LSD på många olika "intervjuer", och du kommer att ha samlat ihop mer information än någon allmän hälsobyra eller någon poliskonstapel som gör sina dagliga påståenden till pressen.

Det har funnits rapporter om självmord under påverkan av LSD. Händer detta?

Under 23 års användning av LSD så har det funnits ett definitivt fall av självmord under en LSD-trip. Det var en kvinna i Schweiz som gavs LSD utan att hon visste om det. Hon blev galen och hoppade ut genom ett fönster. Men det var inte drogen LSD som förgiftade henne, det var den oväntade LSD-trippen som ledde till sådan panik och förbryllning att hon dödade sig själv. Det har funnits andra rykten om att LSD-panik leder till självmord, men jag väntar på vetenskapliga bevis. I mer än en miljon LSD-fall, så har det inte funnits mer än en eller två dokumenterade fall av mord eller självmord, som attribut till LSD-trippen.

Dr. Jonathan Cole från National Institute of Mental Health har sagt att psykedeliska droger kan vara farliga. Folk hamnar i paniska tillstånd som får dem att vilja hoppa ur sitt eget skinn, medans fördelarna är otydliga. Vad säger du om det?

Baserade på de bevisen som Dr. Cole hade i sin hand, så är det berättigat att säga det. Dr. Cole har säkerligen aldrig tagit LSD själv. Han har sponsrat undersökningar som har getts till honom, och som måste göras på mentalsjukhus. Men detta är det värsta möjliga ställe att ta LSD på. Ta LSD på ett dårhus, och du kommer att få ett dårhus erfarenheter. Dessa stackars patienter har vanligen inte fått reda på vad för droger de har fått, de har inte varit förberedda. Enligt mig så är detta en psykologisk våldtäkt, så jag är inte speciellt förvånad över de fall Dr. Cole har hört angående sin forskning. Men Dr. Cole lyssnar inte på de hundra tusentals människor som har tagit LSD under intelligenta estetiska noga planerade fall, och som har fått sina liv förändrade till det bättre. Han får inte hundra brev i veckan som jag får, från folk som är djupt tacksamma för att de har blivit dramatiskt öppnade av LSD. Han hör endast skräckhistorierna. Vad Dr. Cole tror om LSD är irrelevant, p.g.a att för varje fall som statliga undersökare har studerat, finns det 5000 seriösa modiga unga lekmän ute på universiteten och ute på seminarier, som i deras egna hem eller ute på stränderna har tagit LSD, och har fantastiska och vackra erfarenheter.

Du har blivit kritiserad för att ha varit otillräckligt väljande av personer, till vilka du har delat ut LSD?

Vi har varit villiga att dela ut och ha LSD-sammankomster med vem som helst, på vilket ställe som helst som har varit villiga att samarbeta med mig angående ämnet. Vi har aldrig gett LSD till någon för vår egen själviska vinning, men om någon resonlig stabil individ ville utveckla sitt eget medvetande så har vi gett honom LSD. Det förstörde förstås ryktet gentemot vetenskapsmän, men det gjorde det också möjligt att nå ett fantastiskt rekord. 99% av de som tog LSD med oss, hade fabulösa erfarenheter. Ingen av våra personer flippade ut eller åkte in på Bellevue; de gick från sammankomstrummet med en "messiatisk" glans i sina ögon.

Men även om bara 1% av personerna hade dåliga erfarenheter, är det värt risken?

Den frågan kan bara besvaras individuellt. När män åkte till Plymouth i en läckande båt för att följa en ny spirituell livsstil så tog de förstås risker. Men riskerna av resan var betydligt mindre än riskerna för att de skulle bli kvar i en spirituellt plågande plats, orörlig från möjligheter till förändring p.g.a dess rädsla för att ta risker. Ingen regeringsbyrå eller storebrorsdoktor kan tillåtas bestämma vem som ska ta risker som denna.

Du har sagt att lagarna mot LSD är hysteriska, på vilket sätt är de hysteriska?

Instinktivt har man stoppat LSD i samma påse som heroin. De tror att drogtagande som en kriminell aktivitet, praktiseras av redlöst berusade eskapister och av galna, dåraktiga sinnen. Den dagliga häxjakten från poliser och lagstiftare leder till den effekt att de helt ignorerar faktan om att användaren av LSD är ett vitkragad, övre medelklass, college utbildat fenomen. LSD-användaren är inte någon kriminell typ. Han är ingen underjordisk typ eller någon knarkare, han försöker inte att gömma eller ursäkta sig för sina aktiviteter. Men medans fler och fler lagar går igenom för att begränsa dess aktiviteter, blir fler och fler människor engagerade av dem.

Vad ska de göra enligt dig?

När de lär sig mer om LSD, tror jag - hoppas jag - att de vill erkänna att det krävs en speciell lagstiftning. Det skall finnas lagar för att framställa LSD, det är en otroligt kraftfull drog. Det är inte narkotika och det är ingen medicinsk drog; den botar ingen sjukdom. Det är en ny form av energi. Man måste utveckla en ny lagstiftning för radioaktiva isotoper, så det borde finnas någonting jämförbart för LSD. Några speciella licensprocedurer skulle sättas upp för att handskas med denna nya klass av drog.

Vilka procedurer skulle du rekommendera?

Du kan inte tillåta och kontrollera förrän du har arbetat fram ett konstruktivt sätt av licensiera samt tillåta ägandet. Det är många individer som på ett legitimt sätt skulle få tillgång till kemikalier som utvecklar deras tankesätt. Om vi inte gör det, så kommer vi att få en fri marknad alt. en svart marknad. Under spritförbudet på 30-talet när alkoholen var förbjuden, så fanns badkarsgin och smugglade gifter av alla de slag. Regeringen fick inga skattepengar och användaren hade ingen garanti på att det han köpte var säkert och effektivt. Men om marijuana och LSD sattes under någon sorts licenstillverkning där ansvarsfulla, seriösa människor kunde handskas med dessa kemikalier, då skulle tillverkningen kunna övervakas och försäljningen kunde regleras och skattas. En hälsosam och vinstfull situation skulle bli resultatet för alla inblandade.

Översättning: Jan Axelsson & Marita Lamminmäki