TIDNINGS RECENSIONER


A MESSAGE TO YOU #6
(20sid - A5 - 10kr+porto)[2]
Skafanzines är det inget överskott på i Sverige direkt, så därför är det givetvis lite trist att de få som finns inte är bättre än vad de är. "A Message To You" är ett enkelt och amatörmässigt fanzine med simpel layout och kopieringsmaskintryck. Ur innehållet hittar vi bl.a. första delen av Stockholms skahistoria, (som mest kretsar kring bandet Reinholds), intervju med Stiff Breeze, samt några recensioner. J.A.
A Message To You, Box 834, 120 03 Årsta.

ABNORMALCY MAG #6
(72sid - A5 - 5kr+porto)[4]
Efter två "split" i rad, så står nu Martin på egna ben. Abnormalcy har i de tre senaste numrena visat upp en klar förbättring vad det beträffar layouten, och fortsätter också med det ständigt svinlåga priset på tidningen. Mycket för pengarna med andra ord. Inte bara musiksmaken har breddats i de senare nummerna, bläddrar vi i tidningen så hittar vi t.ex. en artikel om veganism (Martin är inte själv vegan, kanske jag bör tillägga) och på omslaget står det "a open-minded magazine". Bland musiken hittar vi Fireside, Randy, Meshuggah, Potlatch, Lag Wagon och mycket annat. Vad som gör tidningen så prisvärd är inte bara det låga priset, och det höga sidantalet (som ändå är lägre än vad det brukar). Det bästa är den snygga uppläggningen, engagemanget, alla recensioner, och att man märker en otrolig hängivenhet. Något som tyvärr saknas allt för ofta hos vissa fanzinemakare. J.A.
Martin Ahx, Hermelinvägen 39, 612 45 Finspång.

ABSURD #4
(72sid - A5 - 10kr+porto)[4]
En mycket välkommen comeback är Absurds 4:e nummer. Absurd liknar Flashback lite på den punkten att den är skriven med väldigt små bokstäver för att få plats med all information, och att den har en väldigt oregelbunden utgivning. Nåväl, innehållet är som tidigare högklassigt. Läs bl.a. om Sore Throat, Man is the Bastard, Assück, Totalitär + mängder av serier, adresser, recensioner och annat kul. Absurd har förövrigt en vettig D.I.Y-attityd, och sådana tidningar bör givetvis ALLTID stödjas. J.A.
Jonas Lannergård, Dan Anderssonsgatan 34, 754 41 Uppsala.

ABSURD ENTERTAINMENT #2
(40sid - A5 - 10kr+porto)[4]
Absurd Entertainment skriver bl.a. om seriemördare, porrfilmer och dödskulter. Ämnen som personligen faller mig i smaken, och en klart välbehövlig tidning i detta annars så övermoralistiska land. Att ungefär hälften av innehållet är skrivet på engelska är dock mindre kul. Men alla utvecklar sig, och jag är mycket säker på att denna tidning kommer att utvecklas i framtiden. Det finns i vilket fall som helst mycket att läsa: Pir 59, Carl Abrahamsson, Church of Satan, Anders Karlsson och mycket, mycket annat. J.A.
Micke Granqvist, Hälsingstrandsv. 8, 791 45 Falun.

AKASHA #1-95
(40sid - A4 - 20kr+porto)[4]
Akasha har nyligen släppt sitt 12:e och garanterat bästa nummer. Tidningen hette tidigare Muddle, men har även gjort ett nummer under namnet Akasha, innan de bytte skepnad helt. Tidigare har tidningen varit en ytterst simpel produkt, tryckt på kopieringsmaskin, och innehållandes vänner & bekantas bekanta. Kul med människor som gör något, men desto roligare när det blir bra. Därför är det kul att se denna uppryktning inför det nya numret. Tidningen har mängder av recensioner (bl.a. fanzines och demotaper), och känns på något sätt mer motiverad nu än tidigare. I övrigt så görs tidningen av fyra tjejer, vilket givetvis också är kul, då det innan funnits förhållandesvis få tjejer inom fanzinevärlden. I detta nummer kan du bl.a. läsa intervjuer med Sindy Kills Me, Demolition 23, Millencolin, Sex Sex Sex och många fler. J.A.
Akasha, Box 6056, 175 06 Järfälla.

ANARKIST ATTACK #1
(64sid - A4 - 10kr+porto)[3]
Inget riktigt anarkistfanzine egentligen, utan mer ett renodlat punkzine. Ganska amatörmässigt och enkelt (vilket troligtvis har med ålder att göra), men ändå samtidigt ganska charmigt. Läs bl.a. om Cosa Nostra, Luskerman (redaktörens eget band), Räserbajs, Rixväg 40, Radioaktiva Räkor och Antimedia Tapes. J.A.
Christian Karlsson, Torggatan 38, 502 30 Borås.

ANATOMIA #2
(80sid - A5 - £2+porto)[3]
Mycket intressant och läsvärt Death Metal-fanzine. Även om priset är lite väl högt, så är den ändå prisvärd då tidningen är fullpackad med information. Läs bl.a. om At The Gates, Necrony, Evoke, Jim Van Bebber, Deceased, R.I.P (fanzine), Apostasy och mycket annat + en poster på köpet för den som vill ha. J.A.
Anatomia, c/o Bill, 36 Glencairn Drive, Glasgow G41 4PW, Scotland, UK.

ANKDAMMEN #3
(16sid - A4 - 5kr)[3]
Mycket läsvärd och intressant anarkisttidning. Denna gång med ett temanummer om A-mässan i Göteborg, som var förra sommaren. J.A.
Ingen Adress

ANSWER ME! #4
(132sid - 270x206 - 4 Dollar+porto)[4]
Amerikanska Answer Me! har nyligen släppt sitt fjärde och garanterat mest kontroversiella nummer hittills - ett tema nummer om våldtäkt. Jim & Debbie Goad's research är som vanligt strålande, även om jag personligen kan känna en viss tveksamhet inför ett flertal av artiklarna. Men för de som letar efter en tidning som glorifierar våldtäkter, så är Answer Me! garanterat ditt bästa val. J.A.
Goad to Hell Enterprises, P.O.Box 31009, Portland, Oregon 97231, USA.

BAD ATTITUDE #7
(28sid - 344x280 - £1+porto)[3]
Bad Attitude är en halvmilitant lesbisk feministtidning, ej att förväxla med den amerikanska kollegan med samma namn. Tidningen är kul skriven och full med illustrationer och hänvisningar. Snyggt tryck och bra layout. Bäst är den fejkade Lorena Bobbit-annonsen, (där hon säljer knivar till kvinnor som blivit trötta på män). J.A.
Bad Attitude, 121 Railton Road, London SE24 ORL, UK.

BACKSTAGE #26
(68sid - A4 - 35kr+porto)[3]
Backstage behöver väl knappast någon presentation. En guldgruva för de som är intresserade av svensk rockmusik, och ett garanterat måste för alla som själva spelar. Jag skrev i förra numret att Backstage gjort mer för svensk rock än någon annan tidning, och det står jag fortfarande fast vid. Däremot så har man slutat recensera allt som blir tillskickat, vilket jag personligen tycker är olyckligt. Det handlar givetvis om prioritet, men jag står fast vid att det är just de små banden som bör stödjas och uppmärksammas, och inte Clawfinger, John Norum, Dismember och Dia Psalma, (vilka är några av detta nummers ingredienser). Även fanzinerecensioner lyser med sin frånvaro, vilket är synd. Vore Backstage riktigt ädla så skulle de även stödja denna scen. J.A.
Backstage, Box 84, 660 10 Dals Långed

BANKA BÄVER #1
(48sid - A5 - 10kr+porto)[3]
Ganska schysst layout. Tyvärr så är frågorna till grupperna lite väl oseriösa, och tidningen känns många gånger som en tidning för inbördes beundran. Men det ska bli kul att läsa tvåan, (som har kommit ut när detta läses), därför att den ser ändå mycket roligare och intressantare ut än många andra debutnummer. Den andas potential. Läs bl.a intervjuer med Rövsvett, Doodles och Rastlös Patient.4 J.A.
Ulf Adolfsson, Ringvägen 9a, 573 41 Tranås.

BB GUN #1
(92sid - 277x215 - 3,50 Dollar+porto)[4]
En klart annorlunda och läsvärd tidning som dykt upp är den amerikanska BB Gun. Förutom intervjuer med bl.a. Richard Kern, Boss Hog och D Generation så är tidningen formligen fullpackad med bilder & flyers med bl.a. Patti Smith, Pussy Galore, 7 Year Bitch och Bay City Rollers (???) + mycket, mycket annat kul. En tidning du verkligen bör kolla in. J.A.
BB Gun, P.O.Box 5074, Hoboken, NJ 07030, USA.

BEN IS DEAD #24
(148sid - A4 - 4 Dollar+porto)[5]
Mängder av artiklar, notiser och uppslag med i stort sätt allt mellan himmel och jord. Intervjuer med bl.a. Timothy Leary, Robert Anton Wilson, Boyd Rice och Anton LaVey plus mycket, mycket annat. Tro inte på de recensioner som påstår att detta är Ben Is Dead's bästa nummer, den är nämligen ALLTID så här bra. Ett av mina absoluta favoritfanzines. J.A.
Ben Is Dead, P.O.Box 3166, Hollywood, CA 90028, USA.

BLACK #14
(46sid - A4 - 20kr inkl.porto - engelsk)[4]
Mycket trevligt och roligt filmfanzine. För de som gillar blaxplotation, våld, porr och liknande filmer så är Black ett givet köp. Mängder av bra illustrationer, och mycket skojigt skriven. Detta är tyvärr tidningens sista nummer, och redaktören är numera istället aktiv med det svenskspråkiga fanzinet Salong Finess (se separat recension). Black är död, men för de som missat den, så rekommenderar vi er starkt att kolla in deras bakkatalog omgående. J.A.
Black, Källbrinksv. 13, 141 44 Huddinge

BLACK FLAME vol.5 no.1 & 2
(52sid - A4 - 8 Dollar inkl. porto)[4]
The Black Flame som är Church of Satans internationella forum är alltid lika välgjord, och visar ännu en gång att de är bäst inom sin genre. Innehåller denna gång bl.a en intervju med Bob Larson + mängder av adresser & recensioner av saker som du inte hittar i någon annan tidning. Mycket läsvärd. J.A.
Black Flame, P.O.Box 499, Radio City Station, New York, NY 10101-0499, USA

BLACK MARKET #12
(68sid - A4 - 3.50 Dollar+porto)[3]
Snyggt och klart intressant fanzine från USA. Innehåller bl.a. intervjuer med Bill Paxton, Christian Gore (Film Threat), Foetus och Type-O-Negative. Tyvärr är inte intervjuerna alla gånger de bästa, och det journalistiska skulle säkert kunna bli bättre. J.A.
Black Market Production, 405 W. Washington St. Plot #212, San Diego, CA 92103, USA.

BLUE BLOOD #4
(52sid - A4 - 7 Dollar+porto)[4]
Mycket lovande och kul tidning. Blue Blood skriver mest om extremsexuella prylar (och sånt är ju alltid kul), men även om mycket annat. Tidningen är också gjord med en mycket god distans till det hela, (vilket kanske har att göra med att det är en tjej som är redaktör). Innehåller mängder av snygga teckningar, illustrationer och fotografier. J.A.
Blue Blood, 3 Calaber Court, Gaithersburg, Maryland 20877, USA.

bOING bOING #12
(68sid - A4 - 6 Dollar inkl.porto)[3]
Deras debutnummer trycktes på en kopieringsmaskin i 100ex. Idag (fyra år senare) ligger upplagan på 15.000ex. Det var t.ex. bOING bOING som inspirerade Mondo 2000 och Wired att börja. I detta nummer hittar vi bl.a: R.U.Sirius (Mondo 2000) guide till det alternativa 70-talet, intervju med William Gibson och mycket annat. Med andra ord, en tidning för alla er med intressen inom begreppet "cyberpunk". J.A.
bOING bOING, 544 Second Street, San Francisco, CA 94107, USA.

BOYZ #203
(72sid - A3 - Gratis)[4]
En tidning av pojkar för pojkar som gillar andra pojkar. Enkelt förklarat så skulle Boyz kunna liknas med den svenska tidningen Reporter, fast mer välbevakande, fler annonser samt att den till skillnad mot Reporter enbart skriver om män. J.A.
Boyz, 77 City Garden Row, London N1 8EZ, UK.

BRAND #63
(8sid - A4 - 10kr+porto)[3]
Brand har gått i graven ännu en gång, och släpper därför detta avskedsnummer som en sorts avslutning på en epok. På omslaget står det 4-94, men tidningen kom i maj'95, så vi skriver nr 63 istället, (vilket det egentligen borde ha stått på omslaget). På senare år har man som läsare märkt en tydlig försämring, och tidningen verkar många gånger mest ha gjorts i ren slentrian. Synd, då tidningen behövts och fyller en viktig funktion. Flera medarbetare som Daniel Minton och Patrik Lundgren har på senare tid även dykt upp i den klart mer militanta kollegan Folkmakt. Tyvärr blir aldrig Folkmakt någon värdig ersättare till Brand, då Folkmakt inte är någon ren anarkisttidning, utan mer en svensk version av Class War. Vad jag på senare år har saknat i Brand är de konstruktiva idéerna, argumenten och visionerna. I förrförra numret fanns en artikel om Bakunin, och det var ju kul. Att lära ut anarkismens historia är aldrig fel, men det räcker inte. Som avslutningsnummer är det heller ingen höjdare. Tidningen Brand har funnits i olika uppsättningar i snart 100 år. Denna historia nämns knappt i tidningen. Inom kort startar Brand upp igen, fast med nytt folk. Detta nämns inte heller. Brand var mellan 1985-1988 en mycket läsvärd och intressant tidning, och en av de få svenska tidningar som har influerat Flashback. Vi får väl hoppas att de "nya krafterna" är mer pigga än de som suttit vid rodret de sista fem åren. J.A.
Brand, Box 150 15, 104 65 Stockholm

BROKEN MINDS MAGAZINE 5/6
(48sid - A4 - 30kr+porto)[4]
Ett mycket välgjort och verkligt läsvärt filmfanzine. Borde i synnerhet läsas av Flashbacks alla filmfantaster. Läs bl.a. om Peter Cushing, Sergio Corbucci och Bela Lugosi + aktuella censurlistor från Statens Biografbyrå, recensioner och mycket annat. Rekommenderas. J.A.
Broken Minds, Solskenet 1h (nb), 913 34 Holmsund.

THE CHAOS ZINE #1
(24sid - A4 - 20kr+porto)[2]
Ett ganska kul fanzine, men som tyvärr tappar mycket p.g.a. det höga priset (alt. det låga sidantalet). Kul att folk gör fanzines, men bättre än så här borde det kunna bli. Texten skulle t.ex. kunna vara mycket mindre. Annars så är layouten ganska så ren, (även om den är aningen tråkig). Detta nummer innehåller bl.a. intervjuer med Edge of Sanity och Leukemias plus en serie och lite annat skoj. J.A.
The Chaos Zine, Forsa 2010, 830 15 Duved.

CHAPTER XIII #1-95
(52sid - A5 - 10kr+porto)[3]
Visuellt ser den ganska snygg ut med omslaget tryckt i offset & flerfärgstryck. Tyvärr tappar många seriefanzie på ett ganska dåligt manus, och tyvärr är det samma sak även denna gång. Vissa saker är både snygga, bra och roliga, medans mycket annat av innehållet nog är roligast för de inblandade. J.A.
Oskar Aspman, Sveavägen 22b, 811 42 Sandviken.

CLASS WAR #66
(16sid - A3 - (50p+porto)[4]
Class War behöver väl egentligen ingen presentation, men för att ge en kortfattad beskrivning så är det en militant vänstertidning med mål att krossa kapitalism, nazism och dyl. förtryck. Alltid lika intressant, och väl värd att läsa för varje sann anarkist, syndikalist, kommunist, eller vad du nu är. Mängder av tips, och inspirerande artiklar. Rekommenderas! J.A.
Class War, P.O.Box 772, Bristol, BS99 1EG, UK.

CLOSE-UP #14
(84sid+fri CD - A4 - 39kr+porto)[4]
Mycket valuta för pengarna. Att säga något annat vore att ljuga. Däremot så kan man ju ha olika uppfattningar om Close-Up's utveckling, från att vara ett renodlat fanzine till dagens mer komersiella produkt, (Close-Up ges sedan nummer 13 ut av Sound Affects AB, så något fanzine är det ju inte direkt längre). Innehållsmässigt så hade jag denna gång mest behållning av Deicide-intervjun och Erik Sandbergs besök på tidningen Kerrang!. De sedan länge utlovade fanzinerecensionerna lyser fortfarande med sin frånvaro, och vart Close-Ups ena grundare Christian Carlquist tagit vägen vore också kul att veta. I övrigt så tror jag inte att Close-Up behöver någon närmare beskrivning. Förutom de redan nämnda inslagen innehåller detta nummer Sick Of It All, Arsedestroyer och Meshuggah m.fl. J.A.
Close-Up, Box 1328, 600 43 Norrköping.

COLD MEAT INDUSTRY NEWSLETTER #2
(16sid - A6 - Gratis)[3]
Linköpingsbaserade industribolaget Cold Meat Industry har numera även börjat producera en egen tidning. Mest ett faktablad om de egna grupperna, men ändå. Är du intresserad av att läsa om t.ex. Memorandum, Aghast och Ordo Equilibrio så är CMIN absolut värd att beställa. Snygg och välgjord layout, och tryckt i flerfärg. J.A.
Cold Meat Industry, Box 1881, 581 17 Linköping.

CONFINED #1
(36sid - A5 - 2 Dollar+porto)[4]
Ett MYCKET läsvärt fanzine för alla militanta vegetarianer och djurvänner. Confined sympatiserar bl.a. med Animal Liberation Front och innehåller mängder av tänkvärda tips. J.A.
Mark Daily, 507 Williams Parkway, Eaton, Ohio 45320, USA.

CONTRA #120
(24sid - A4 - 25kr+porto)[3]
Contra är en högerextremistisk tidning i dess riktiga bemärkelse. Dvs. inte någon nazist, fascist eller rasisttidning. Nej, Contra är enkelt beskrivet en tidning som hyllar kapitalismen och hatar kommunismen. Hör du till de som tycker att kommunismen är roten till allt ont i dagens samhälle, och att kapitalismen är dess lösning. Ja, då är Contra garanterat en tidning du bör kolla in. J.A.
Stiftelsen Contra, Box 8052, 104 20 Stockholm.

COVENANT MESSAGE vol.58. no.3-4
(64sid - A5 - 3 Dollar+porto)[1]
Tidningen görs av samma folk som tidigare arbetade med "News from the New World" och skriver trevligheter som "If Jesus is white and not black, he is an oppressor, and we must kill him". Kul med svart fascism förvisso. Men utan bilder & illustrationer, och med en trist layout så tröttnar även den mest entusiastiske snabbt. J.A.
The Federation of the Covenant People, P.O.Box 830, Honeydew, 2040, South Africa.

CRASH #SPRING '94
(48sid - 165 x 272 - 5 Dollar inkl.porto)[2]
Crash är en restidning med restips & berättelser, som även går hand i hand med Crash Network. Detta är enkelt förklarat en sammanslutning mellan olika resenärer. (Vi skrev bl.a en notis om Crash i Flashback #2.) Det innebär att människor reser runt och bor hos varandra. Tidningen Crash är även för de som inte är med i Crash Network. Visuellt så är den väldigt snygg, och för de mera ressugna så finns här en hel del av intresse. Mindre roligt är att det tog ett drygt år innan jag fick något svar när jag hade beställt den. Detta nummer är därför något gammalt, men jag har ingen lust att vänta ett ytterligarre år på svar. J.A.
The Crash Network, 519 Castro St. #7, San Francisco, CA 94114, USA.

CREW ZINE #6
(56sid - A5 - 3 Dollar inkl. porto)[4]
Otroligt välgjort elektro-fanzine från öst. Tidningen görs i två länder (Slovakien & Tjeckien) och har tre olika faxnummer, fyra adresser och har även möjlighet att ta emot e-mail på Internet. I detta nummer hittar vi bl.a intervjuer med Blink Twice, THD och Insekt + mer än 200 recensioner och adresser till en mängd olika ställen. Ett mycket lyckat köp för dig som gillar olika former av elektronisk musik. Redaktören är förövrigt en f.d. Flashbackmedarbetare, och är ytterst sympatisk. J.A.
Richard Gürtler, Druzicova 2, 82102 Bratislava, Slovakia

CURIOSITY ZINE #2
(54sid - A4 - 10kr+porto)[2]
Ett ganska ordinärt Death Metal-fanzine, med intervjuer av bl.a. Vomitory, Captor, Suffer, Memorium och Mobile Mob Freakshow. Innehåller inget som gör att den skulle skilja sig från mängden. J.A.
Peter Svensson, Kråkbärsstigen 33, 571 37 Nässjö.

DANSAR VILT #1
(40sid - A4 - 5kr+porto)[3]
"Dansar Vilt" heter ett nytt ganska så skojigt fanzine som plockat namnet från en låt av Dom Där. Ur innehållet hittar vi bl.a. intervjuer med Warcollapse, Selfish, 3-Way Cum, Brutal Personal, Doodles och Millencolin. Mängder av flyers och recensioner finns också för den som är intresserad. J.A.
Magnus Jansson, Skimmelv.7, 175 38 Järfälla.

DARK DIMENSION #3
(38sid - A4 - 10kr+porto)[3]
Betydligt tunnare än den tjocka och betydligt mer påkostade tvåan. I övrigt så är den sig lik. Ganska trist layout, men okej rent skriftligt. Innehåller denna gång intervjuer med At The Gates, Bathory och Gates of Ishtar m.fl. Mest intressant för dem som har en förkärlek till Death Metal. J.A.
Jonas Berndt, Kyrkvärdsv. 13, 147 31 Tumba.

DIREKTE AKTION #1-95
(20sid - A4 - 10kr+porto)[3]
Tunn och ganska trist anarkisttidning från Köpenhamn, som inte har imponerat nämnvärt på mig tidigare. Detta numret är egentligen inget undantag. Men däremot medföljer en åttasidig bokkatalog över olika anarkistböcker i detta nummer, vilket åtminstone gör den prisvärd. I övrigt så kan du bl.a. läsa om Anti-Imperialism, feministisk Aktion och McDonalds. J.A.
Direkte Aktion, Postboks 303, 1502 Kbh. V. Danmark.

DRUG #3
(20sid - A4 - Gratis)[3]
Gratis+inga annonser=förlustprojekt. Drug som numera gått över till A4-format är en mycket skojig tidning. Lite ojämn ibland kan tyckas, men ingen ska påstå att den inte är prisvärd. För de som läser Galago med glädje, så är Drug en mycket rekommenderad tidning. Bäst i detta nummer är helt klart utan tvivel "Ulf Dinkelspiels frukost". J.A.
Drug, c/o Högholm, Nyforsgatan 38b, 632 25 Eskilstuna.

DWELLERS END #3
(60sid - A5 - 10kr+porto - engelsk)[4]
Ett av landets roligare death metal zines. Vad som gör denna tidning lite speciell är att man inte bara har rutat in sig på grupper, utan även intervjuar fanzineredaktörer, skivbolag o.s.v. I detta nummer hittar vi bl.a. intervjuer med Iconoclast, Cripple, Deranged, redaktören för Mortician Magazine, Resurrection, Ed Farshtey (ansvarig för Rage Records), redaktören för Battle of Bewitchment och mycket annat. Det är dock synd att han skriver på engelska, men enligt redaktören själv blir det bara ett nummer till. Sedan ska han istället starta det svenskskrivna "Fenrir". Det ser vi fram emot. J.A.
M.Rudahl, Hagendalsv.8, 692 30 Kumla.

EMANZIPATION #3
(32sid - A4 - 2 Dollar+porto - engelsk)[3]
Ett mycket trevligt och läsvärt Death Metal-fanzine från Danmark. Intervjuer med bl.a. Paradise Lost, Unleashed, Pyogenesis, Entombed och många andra, plus mängder av recensioner och annat skoj. J.A.
Michael H.Andersen, Holbergsvej 137, 4700 Naestved, Danmark.

ESSENTIAL CINEMA #1
(36sid - A4 - 4 Dollar+porto)[3]
Den som förväntade sig ett alternativ till Film Threat, kommer att bli grymt besviken. Men om man bortser från layouten (som är katastrofalt TRÅKIG) så finns det dock en hel del intressant läsning, som t.ex intervjuerna med Jack Stevenson, Richard Kern och Sarah Jacobson, (och det är väl trots allt läsningen som är viktigast). J.A.
Essential Cinema Group, 2011 Fifth Avenue #301, Seattle, WA 98121-2502, USA

ETT NOLL ETT #20
(58sid - A4 - 20kr+porto)[3]
Ett Noll Ett går i graven efter drygt 10års flitigt arbete. Själv kom jag i kontakt med redaktör Nicke Boström för första gången omkring 1982-83. Då var Nicke redaktör på punkfanzinet Pack, ett fanzine som på den tiden var fullständigt outstanding inom sin genre, (mycket beroende på Nickes tecknartalanger). 1984 läggs tidningen Pack ner, och ersätts av Ett Noll Ett (eller 101, som den då hette). Teckningarna var borta, men ersattes å andra sidan av Nicke fingerfärdighet för layout. Ett Noll Ett var aldrig någon direkt fortsättning på Pack, utan mera professionell. Musikaliskt utvecklade den sig till ett garagefanzine (mitten-slutet av 80-talet då den var som bäst), till dagens tidning som är någon kaotisk blandning med Jazz, techno, hardcore, Peter Wahlbäck, Dr. Spock, popmusik och scooters m.m. Ett kaos utan dess like. Delvis charmig, men på senare år också allt för ofta gjord i ren slentrian. I detta nummer hittar vi i vilket fall som helst bl.a. Beastie Boys, 18 Wheeler, Stereolab och Refused. J.A.
Ett Noll Ett, Bagartorpsringen 70, 170 65 Solna.

EXPO #APRIL 1995
(8sid - A4 - Gratis)[4]
En mycket intressant och läsvärd antifascistisk tidning, utgiven av Riksförbundet Stoppa Rasism. Expo rekommenderas ytterst starkt, då de har en bättre koll på vad som händer inom nazismens värld, än vad många av nazisterna själva har. Inga bilder, men MÄNGDER av text och information. Nazist, anarkist, antifascist... spelar ingen roll, Expo är intressant för alla med intresse för nazism! J.A.
EXPO, Barnängsgatan 23, 116 41 Stockholm.

EXPOSITORY MAG #4
(72sid - A5 - 10kr+porto)[3]
Mängder av recensioner och läsvärda artiklar som bl.a. Texas Chainsaw Massacre och Step One Records. Tyvärr är trycket under all kritik. Fixar han bara bättre tryck till 5:an, så blir det en riktig höjdare. Men även om trycket till detta nummer är dåligt, så är tidningen ändå mycket prisvärd. J.A.
Matte Pettersson, Vretvägen 29, 732 32 Arboga.

EUFORI #1
(32sid - A5 - Gratis)[3]
Ett nytt skojigt och vältecknat fanzine. Tecknarmässigt håller tidningen rakt igenom hög klass, men tyvärr är däremot inte manuset alla gånger lika bra. Men vissa grejer är kul, och ingen kan ju direkt påstå att den inte skulle vara prisvärd. J.A.
Eufori, Långv.3, 891 43 Ö-Vik.


FORTSÄTTNING FÖLJER