Jello Biafra (ex Dead Kennedys) intervjuar ICE-T


George Bush tycker att det ICE-T gjort är sjukt. Oliver North anklagade honom för uppvigling. Det handlar om ICE-T och hans grupp Body Count som gjort låten "Cop Killer". Låten blev ett hett stoff i juni förra året när C.L.E.A.T (Combined Law Enforcement Associations of Texas) startade en bojkott av skivdistrubitören Time Warner (ägs av Warner Bros.) med bland annat protestlistor för att stoppa utgivningen av skivan. Poliser med familjer planerade att protestera på Time Warners årliga aktieägarmöte. Alabamas guvernör Guy Hunt bad skivaffärer i Alabama att sluta sälja skivan. Tre nationella skivkedjor; Sound Warehouse,Superclub och Trans World fogade sig. Totalt handlar det om drygt 1000 skivaffärer i USA som plockade bort skivan från sortimentet. Kongressen tog parti för saken och skickade ett argt brev till Time Warner, signerat av 57 republikaner och tre demokrater.
-Det finns människor med makt över känvapen,arméer och presidenten har tid att bråka med mig. Jag antar att det är något jag kommer att minnas hela livet. Det är inte så många som får sitt namn nämnt av presidenten, särskilt inte i ilska. Det betyder att jag inte bara har stått i ett gathörn och skrikit utan att någon har lyssnat. Body Counts skiva "Cop Killer" finns inte mer. Den drogs in och kom ut under annat namn, utan låten Cop Killer. Jello Biafra (f.d. sångare i numera avsomnade punkbandet Dead Kennedys) som tidigare själv blivit anklagad för spridning av porngrafi och obsceniteter för en affisch som medföljde Dead Kennedys Lp "Frankenchrist", mannen som drog igång "No More Censorship Defense Fund" och ställde upp i borgmästarvalet i San Francisco 1979 träffade denna "Original Gangster".


JELLO BIAFRA: Vad de försöker straffa dig för är att du använder konst som information.

ICE-T: Antingen kan man säga vad som helst i Amerika eller ingenting alls. Man kan säga att "den där skivan är helt oansvarig" eller "den där skivan förespråkar dödandet av snutar", men vi borde iallafall få göra den. Det är det "The First Amentment" (första tillägget till grundlagen, om yttrandefrihet) är till för, rätten att säga vad som helst. För mig är det här ett bra tillfälle i Amerika för alla att riktigt kunna analysera systemet

JELLO BIAFRA: Anledningen till att de försökr tysta ner din syn på saken, är att för många börjar vakna upp och inse saker.

ICE-T: I Amerika kan du säga vad som helst om vem som helst utom regeringen. Jag förstår inte varför det är ett så begränsat samtalsämne. Vi firar fjärde juli och det är nästan en "fuck the police-högtid" i USA . Det är dagen när vi har fått nog av "The Queen" (ungefär översittare). Det är dagen när vi bemästrar och härskar och skriker "here comes the pig". The Star Sprangled Banner och dess bakgrund härstammar faktiskt från en skottlossning med polisen. Det här landet är ju grundat på krig och revolution. Men när en revolutonär låt som "Cop Killer", som kommer från gatorna, där de vet att folk är redo att handla, vill de tysta ner den jävligt fort.

JELLO BIAFRA: Tänk på Dead Kennedys låt "Police Truck" från 1978, och hur den skulle se ut på en video med misshandeln av Rodney King. Vad låtar som "Fuck The Police" (Niggers with Attitude) och "Cop Killer" vill är att spegla en värld som många inte känner innan den slår dem rakt i aniktet. Misshandeln av Rodney King var ingen överraskning för mig. Det är rutin för Los Angeles-polisen.

ICE-T: "Cop Killer" reflekterar någon som fått stå ut med polisbrutalitet för länge. Han blir galen, som en psykopat som rusar omkring och dödar snutar. Precis som somliga dödar bara för att någon gjort dem något. I det här fallet valde typen snutarna. För folk som tar det för seriöst är det ett hot. För det visar att under vissa omständigheter kan någon flippa ut och verkligen göra det.

JELLO BIAFRA: "Cop Killer" är ett uttryck för raseri, som många verkar hålla med om. På Lollapalooza-turnén 1991 såg jag tusentals ungdomar som skrek "Fuck The Police" när ni spelade "Cop Killer". Några av dem var säkert barn till poliser. Men att skrika "Fuck The Police" får inte snutproblemet att försvinna. Jag är säker på att samma människor som vill tysta dig gladeligen skulle konfiskera Rodney King-videon som ett hot mot nationell säkerhet.

ICE-T: Alla snutar går nu samman för att de blivit mordhotade. Men var är upproret hos vanligt folk som blir mördade av dem? Polisen är oåtkomliga, det finns inga snutar som sitter på dödsstraff. De kan göra något kriminellt och regeringen går inte i vägen. Snutarnas uppgift är att hjälpa och försvara, men också att kontrollera och inte låta någon komma undan. De vill inte ha en ny revolution, så de tystar ner dessa misstänkta förebilder. Jag måste vara väldigt försiktig med vad jag säger, för jag vill inte att någon ska bli skadad, men jag tycker att Amerika måste återställa syftet, och det måste göras rätt.

JELLO BIAFRA: Jag käftar om vad som äcklar mig med det här landet, men det skrämmer mig lite när jag inser att fler och fler tar mina ord på allvar och ser upp till mig som någon politisk talesman. Det skapar ett tryck på mig att komma fram med något konstruktivt. Jag tror inte att det skulle skada om man tänkte sig in i en annan persons sits, presidentens, domarens, Darryl Gates (Los Angeles förre polischef, pensionerades i juni 1992. Han och borgmästaren Tom Bradley fick enligt undersökningskommisionen skulden för upploppen i maj samma år. Bradley tänker inte ställa upp för nyval) eller någon annans och tänka sig vad man själv skulle göra då.

ICE-T: Jag försöker också komma med lösningar. Jag vill inte vara den som sitter och babblar hela dagarna, men en del av min musik är inte "problemlösande", speciellt inte Body Counts. När jag startade Body Count sa jag att den här gruppen ska bara vara en arg röst. Det här är vreden, det är vrålet från underskiktet. Body Count borde på ett sätt vara lite okunnigt, inte för intelligent på ett sätt. Jag vill vara väldigt rå och ibland bara dum. Skivan är ett redskap för att i huvudsak uppröra KKK, folk som lär ut rasism - vare sig det är svarta eller vita - och brutala poliser. Om man läser texterna på skivan kan man säga att jag borde veta bättre. Men jag sjunger inte som mig själv utan som någon som inte vet, nån som bara är förbannad på all skit. Som ICE-T analyserar jag mer.

JELLO BIAFRA: Jag tror vi måste se samband mellan det här och den pågående striden om Willie Hortons musik och skrämma lyssnarna till lydnad, till att inte ens tänka på vad dessa skivor handlar om. Just "Cop Killer" är det många som verkligen känner för, inte bara färgade som blir trackade av snutar. Särskilt Los Angeles-polisens arbetssätt liknar jävligt mycket en dödspatrulls.

ICE-T: Det är många som står på poliens sida och bor i områden där polisen kommer och plockar ner katter från träd. De är sålda på "the american way" och tycker att Bush är en stor man. De vet inte vad CIA är, de vet ingenting. De tror att Amerika är pepparkakor och annan skit. De är väldigt lyckligt lottade, om jag var en av dem skulle jag absolut inte förstå en som jag. Jag förstår deras syn på saken, men de ser aldrig vad jag ser. Jag har blivit utdragen ur min fina Mercedes Benz, tvingad att lägga mig på gatan och kränkt inför min flickvän utan anledning.

JELLO BIAFRA: Folk går på, om och om igen om gängkrig. Men okontrollerbara mördarsnutar är inget annat än regeringsstödda gäng. På Dead Kennedys spelningar var publiken aldrig säker, jag såg flera Rodney King-liknande attacker. Hur som helst så var de i tjänst och de påstod att de var ditkallade på grund av klagomål från arrangören, vilket inte var sant.

ICE-T: Vi skulle kunna sitta här hela dagen och snacka om hur de behandlar folk. Men huvudsaken är att det inte är rätt och det är många som befinner sig på bristningsgränsen. Vare sig jag stimulerar tanken eller reflekterar över den, så är det det bråket handlar om.

JELLO BIAFRA: När människor får sina olika protestkanaler tystade kommer de inte att mjukna och bli Don Quayle eller Cosbykids. De kommer att bli argare och argare tills något exploderar.

ICE-T: Jag tror att det är för att det är valår och nu efter upploppen så är de under extrem press och väljer att gå på ICE-T istället. Politikerna kan inte välja att vara på någon annan sida. De måste vara på polisens sida för det är de som vaktar fängelset. Det är deras grabbar och de kommer aldrig att skära ner deras budgetanslag. De skär ner skolornas anslag före polisens och det är ju löjligt. Hade folk skolor skulle de inte begå brott. Det är nästan som om man måste tala om för folk att bli politiker. Du kandiderade till borgmästare så du vet vad jag talar om. Kandidera till borgmästare så man vet vad fan det handlar om. Jag skulle vilja se ungdomar komma in dit, men det verkar som om de enda som väljer politiken som karriär är insnöade motherfuckers.

JELLO BIAFRA: När jag kandiderade till borgmästare trodde folk att jag var tokig, men en del av mina förslag var faktiskt ganska praktiska. Ett var att låta polisen bli vald vart fjärde år, framröstade av de som bor i deras arbetsområde. Jag tror inte att lämna alla regeringsposter till självutnämnda experter är en så bra idé. Ju längre vi överlåter försvaret åt Pentagon och CIA, desto längre kommer vårt land att vackla som Rom och vi kommer att vara i samma sits som ryssarna kommer att vara år 2000. Folk sa till mig att jag inte hade några kvalifikationer, men då sa jag att det kanske är den bästa kvalifikationen, för då har jag inte blivit köpt än.

ICE-T: Vi måste lära våra barn att lära sina barn att man måste ha hopp, man får inte bli så cynisk att man säger "gud, ingenting fungerar, inget kommer att förändras,fuck it, hata alla". Jag kan inte leva så, man kan säga att jag är knäpp men allt jag vill ha är rättvisa. Jag tar inte emot skit från någon, jag tänker inte gå ner på knä för någon håller i en polisbricka.

JELLO BIAFRA: I en studie om polisbrutalitet där offren fick 100.000 dollar eller mer fick nästan alla inblandade snutar behålla sina jobb, bara 5 av 185 fick sparken. Studien tar upp fall mellan 1986 till 1991 och bara rättgångarna kostade nästan 92 miljoner dollar. Varför går skattepengar till statsunderstödda, professionella sadister?

ICE-T: Polisyrket borde ligga på en hög moralisk grund, lika hög som vi är menade att leva upp till och inför samma jävla lagar. Så fort det går för långt måste de genast ta sitt straff. Jag skulle älska att gå ut på gatorna och veta att om jag mördar någon så skulle jag bara bli friställd ett tag. Jag skulle bli friställd hela tiden.

JELLO BAFRA: Jag tror inte att "Cop Killer" är hälften så skrämmande som det snutarna som misshandlade Rodney King skämtade om på polisradion efter att nästan ha mördat honom. Det är skillnad på en artist som går på och en som har laglig licens på att genomdriva samma hot. Artistens skiva kan bli indragen, men knappast snuten.

ICE-T: Jag har levt på gatorna, och när man är där och känner makten att ha ett skjutvapen dras man in i en mental snedvridning. När jag drev omkring bar jag på ett vapen varenda dag och när man helt har försvunnit in i den här snedvridningen finns det ingen jävel som kan rå på en.

JELLO BIAFRA: Desto mer känslor, låt vara det är raseri, som hamnar på deras skrivbord, desto bättre. Om du inte försvarar dig så kommer det att sticka i dig som fan efteråt. Just nu har du ett fönster där du kan få ut dina åsikter om Los Angeles-polisen, ut i vardagen och in i åhörarnas vardagsrum. Den chansen får inte gå dig förlorad, för annars kommer ett gäng debatt-programvärdar likna dig vid en polismördare.

ICE-T: Jag ger inga intervjuer längre för det här är gamla nyheter för mig. Jag tänker på andra saker, jag skriver nya låtar, jag fortsätter. Jag vill inte att folk ska tro att jag gjorde det här för att sälja plattor. Jag menar, vafan, jag har gjort en anständig karriär. Beastie Boys behövde inte bespotta snuten för att hamna på omslaget till SPIN. Om du ser på mitt arbete som helhet, är det här inte speciellt mycket. Det här är deras pryl, deras mediacirkus. Jag startade debatten, jag sa "Fuck The Police". Om man är en cool snut tar man det inte personligt, men de som snackar skit kan kyssa mig i arslet. Jag gillar inte dem och nu har jag sagt det, jag är ingen beundrare av dem. Kom inte till mig och fråga efter donationer.

Översättning: Hannu Taivassalo.


© No copyright - Flashback Magazine