VIDEO RECENSIONER


BETTY PAGE - TEASERAMA
(Cult Epics)[3]
50-tals pinuppan Betty Page har under 90-talet blivit en riktig kultmodell. Holländska företaget Cult Epics har hakat på trenden och börjat ge ut olika videos, varav Teaserama är den senaste. Filmen dök upp från ingenstans 1993, och kom nu nyligen även ut på video. Teaserama visar en något snällare Betty, och varvas även med diverse burleska skämt. Teaserama är en trevlig liten film för alla fans av Betty Page och som jag varmt kan rekommendera. J.A.
Cult Video, P.O.Box 55670, 1007 ND Amsterdam, Netherland.

SYD BARRET'S - FIRST TRIP
(Vex Films)[3]
Syd Barretts första trip, inspelad på en 8mm filmkamera av studentkompisen Nigel Gordon sommaren 1966, är givetvis en dyrgrip som varje samlare bör äga. Jag skriver samlare, för ingen annan lär köpa denna video. Trots att du får en "bonus" med Pink Floyd utanför Abbey Road Studios i London april 1967, så återstår vissa faktum. Videon är UTAN ljud, och har en total speltid på 12 minuter!!! J.A.
Vexfilms, P.O.Box 2LN, London W1A 2LN, UK.

BJÖRKVEDSBRASA
(Esselte Video)[2]
Är du trött på det vanliga TV-utbudet, förvandla då din TV till en härligt sprakande spis. Esseltes succevideo som sedan följdes upp av uppföljaren "Akvarium". Videon har dock sina brister. Speltiden är kort (1 timme), och början och slutet av filmen håller inte samma höga klass, (i början har brasan knappt börjat brinna, och i slutet har den nästan slocknat). Längden på filmen kan man fixa själv via videokopiering, men tempot i videon är under all kritik. J.A.

CHARLES MANSON - TRUE CASE STORIES
(Murders, Mobsters & Madmen / Screen Entertainment Ltd)[3]
CHARLES MANSON - CHARLES MANSON SUPERSTAR
(Video Werwolf & The Werwolf Order / reVision)[4]
"Charles Manson Superstar" blev i amerikanska Film Threat utsedd till den bästa Manson-dokumentären någonsin. Filmen är huvudsak gjord av Nikolas Schreck (som även gjort boken "The Manson File") och är, precis som boken, fullpackad med information och visar en imponerande research. Huvuddelen av filmen är uppbyggd kring en intervju med Charles Manson, gjord av Nikolas på San Quentin. Men den tar också upp en hel del andra aspekter, och belyser inte enbart morden 1969, utan även den komersiella biten kring Manson-kulten i form av skivor, tidningar, böcker, T-shirts o.s.v.
"True Case Stories" är mer koncentrerad på morden, och innehåller mestadeles stillbilder med speakerröst. De få rörliga bilder vi dock får ta del av är dock högst intressanta, bl.a. de från rättegången. Filmerna är olika varandra, och kompletterar därför varandra bra. Dock är ingen av dem den riktigt ultimativa Mansondokumentären. Jag äger ett flertal bättre dokumentärer, som jag anser borde givits ut på video för länge sedan. Men Charles Manson Superstar är den jag rekommenderar starkast av dessa två. J.A.
True Case Stories info: P.O.Box 161, Radlett, Herts WD7 8ED, UK.
Charles Manson Superstar info: reVision, Freepost, Lytham St. Annes, Lancs. FY8 1BR, UK.

DIVINE - LIVE AT THE HACIENDA
(Visionary)[2]
Engelska Visionary har haft den goda smaken att ge ut en drygt tio år gammal livevideo med Divine. Konserten (som är playback) börjar trögt med lite tristare låtar som "Gang Bang" och "Born To Be Cheap", och blir inte rolig förrän i slutet. Det börjar lossna i "Alphabet Rap", och han kommer sedan igång rejält i kanonlåtar som "Native Love", "Shake It Up" och "Shoot Your Shot". Framträdandet är endast inspelat med två kameror (med två kameramän som vägrar att röra på sig), och hela videon känns hela tiden som väldigt mycket kalkon. Med tanke på att videon både är svår att få tag i, och är relativt dyr, så riktar sig den nog endast till de mest fanatiska fansen (som mig). J.A.
Visionary, P.O.Box 30, Lytham St.Annes, FY8 1RL, England.

GAY CLASSICS
(The Gay Connoisseur)[4]
Jag vet inte om filmerna "Flames of Passion" och "Looking for Langston" är så mycket gayklassiker. Däremot så är givetvis Jean Genet's klassiska "Un Chant D'Amour" en given succe. Filmen gjordes 1950, och var hans enda film. "Un Chant D'Amour" var länge förbjuden för allmänheten, för homosexuell pornografi var inget som varken det engelska, franska eller amerikanska samhället ville ha. Idag är den kult, och en riktigt godbit. De övriga filmerna ser jag mest som bonus. Kanske är det lättare att motivera köparen om den får ytterligare två filmer, (3 for the price of 1?). "Un Chant D'Amour" är ju trots allt bara 25 minuter, och utan ljud. J.A.

FILMS FROM THE DEATH TRIP - VOLUME 2
(Essa Distribution)[4]
Tyska Essa Distribution har givit ut en video med sammanlagt 10 olika Richard Kern-filmer, inspelade mellan 1987 - 1991. För de som gillar Richard Kern's "The Manhattan Love Suicides" och "The Right Side of My Brain" så finns här ett flertal godbitar. Bäst är "Submit To Me Now" (med bl.a. Nick Zedd och Lung Leg samt musik av bl.a. Foetus), "Fingered" (med Lydia Lunch och Marty Nations) samt min personliga favorit "King of Sex" (med Nick Zedd i våldsamma scener och musik av Killjoys). Många av dessa filmer har länge cirkulerat runt bland samlare, men vill man ha dem på köpvideo så är denna video ett mycket bra tillfälle. Här finns även lite mindre kända filmer som "Pierce" (där Kern filmar sin dåvarande flickvän när hon gör en piercing), "The Evil Cameraman" (musik av Foetus) och "X=Y" (med bl.a. Casandra Stark och musik av Cop Shoot Cop). På omslaget kan man även läsa ett citat av Kern: "I've tried it all; crime thrills, drug thrills, sex thrills. But nowadays I get most of my thrills by offending people my films." J.A.
Essa Distribution, P.O.Box 1621, 25806 Husum, Germany.

FILM FÜR ALLE
(-)[3]
Film Für Alle, eller Peter Wahlbäcks förbjudna video, vilket den nog är mer känd som, är en både både kul och underhållande video. Videon blev dock förbjuden för försäljning då Peter hade råkat sno ett inslag från TV2's konsumentprogram "Plus". Men misströsta icke, en ny utgåva är på väg, och då med ett nyinsatt inslag kallat "Minus". J.A.

PIR 59
(Mums Film)[4]
Porrklubben på Rådmansgatan 59, fick ett rejält uppsving för något år sedan, när Aftonbladet beslöt sig för att skriva om den. Idén var i korthet att man betalade 80spänn i entré, och därinne fanns sedan en tjej (denna kväll var det Anna-Karin) som alla fick göra vad de tyckte verkade skoj. Micke Eklöv (som ägde klubben) gick sedan runt med en filmkamera och filmade det hela. Han kommenterade också ofta gästerna ("Den här har förlovningsringen på sig", "mycket vita strumpor ikväll" osv.). Idag är Pir 59 sedan länge nedlagt, och Micke fick ett och ett halvt års fängelse för det hela. Men filmerna finns fortfarande kvar, och hittar hela tiden nya distributionskanaler. Den som förväntar sig en porrfilm, kommer nog att bli grymt besviken. Men den som önskar en dokumentation över det "svenska folkhemmet" kommer att älska den. J.A.
Mums Video, Box 666, 114 79 Stockholm. Tel: 08-650 00 13.

ROCK'N'ROLL MACHINE GUN BIMBOS
(VRL)[2]
En ultratuff partyvideo, fullpackad med blonda bimbos i baddräkter och högklackade pumps som skjuter med automatvapen. Tjejerna berättar sedan om vapnen (i detta fall främst Uzis och Kalasjnikovs), och om sina förhållanden med dem (vapnen alltså). Allt detta till tuff heavy metal musik. Kan det bli bättre? Jo, faktiskt. Även om brudar och vapen är det bästa du vet, så kunde videon vara bättre. Bildkvalitén är dålig, och inspelningen är gjord 1987. Varför släpper man en så gammal inspelning på video? Fixa fram en nyare inspelning, och bättra på bilden så lovar jag en topprecension. Idén till videon var ju trots allt rolig. J.A.

SUZIE BEATS THEM ALL - SEX, BOOZE & ROCK'N'ROLL
(Private International)[1]
För de som var på rockklubben Underground i Stockholm 1992 för att titta på Suzie Beats Them All, minns säkert alla den som en av det årets bästa svenska konserter. Två konserter gjordes. Den första fick rubriker i kvällstidningarna efter att de bl.a. hade haft samlag på scenen. På den andra, och något sämre konserten, eldade Micke Thimrén upp sin gitarr, och Deep Torkel fick en flaska i huvudet m.m. När porrföretaget Private äntligen släppte videon från dessa två konserter så var förväntningarna höga. Resultatet blev dock tyvärr en av landets största kalkonfilm. Ljudet på videon är pålagt efteråt, och hämtat direkt från skivan. Hela produktionen är ytterst simpel, och räcker knappt som dokumentation. J.A.

TRUE GORE
(Scarry Video)[5]
Monte Cazazza bryter alla tabun, och levererar här det mest smaklösa och extrema som kanske producerats för den offentliga marknaden någonsin. Vi får se läkare som skär i likdelar alt. klipper sönder skallben, pedofiler som pratar om sin passion, djursex, Adolf Hitler och en mängd olika övergrepp. Ingen film i historien klär av vårt samhälle så naket som denna. True Gore kan vara svår att få tag i, men är väl värd att leta efter. Något liknande lär du troligtvis aldrig få se. J.A.

WAR IS MENSTRUAL ENVY
(Nick Zedd Penetration Films)[4]
Rent innehållsmässigt så är Police State fortfarande Nick Zedds bästa film, men visuellt och ekonomiskt påkostat så är War Is Menstrual Envy outstanding. I närmare åttio minuter guider oss Nick genom New Yorks mer obskyra platser där vi bl.a. får möta Annie Sprinkle och Kembra Pfahler i diverse scener. Handlingen är något förvirrad, men vad gör det när du har så mycket annat trevligt att titta på. J.A.
Nick Zedd Penetration Films, Box 1589, NYC, 10009 NYC, USA.