KASSETT RECENSIONER


CHARLES BUKOWSKI - RUN WITH THE HUNTED
(Ceadmon)[4]
Kultförfattaren Charles Bukowski talar med en röst som låter som en yngre variant av William Burroughs. För de som tröttnat på att läsa böcker, så är "Run with the hunted" ett mycket trevligt alternativ. "Run with the hunted" är förvisso inte är hans bästa bok, men som avkoppling är Bukowski som alltid, mycket underhållande. Kassetten är förövrigt inspelad 1992, bara något år innan han dog. J.A.
Ceadmon, 10 East 53rd Street, New York, NY 10022, USA.

CORROSION - REPORT OF EXPLOITATION
(Egen produktion)[3]
Corrosion från Paraguay har kanske en trogen lyssnarskara på andra sidan Atlanten, men för att slå på den här sidan krävs nog lite mer än vad som presenteras på "Report of Exploitation". Bandet har onekligen lyssnat på sina danska förebilder en eller ett par gånger för mycket innan man gick in i studion. Låtarna är inte dåliga, utan både välspelade och trickiga, med många taktbyten och tuggande gitarriff. Corrosion försöker dock förgäves, med sång som mer än påminner om King Diamonds, och ett sound som obarmhärtigt skriker Mercyful Fate, att göra något eget. Detta lyckas inte, och förhoppningsvis krävs det lite mer för att slå sig in på marknaden än att plagiera ett original. Kassetten är en OK presentation av bandet, men skulle definitivt behöva finslipas för att slå på den större marknaden. T.P.
Corrosion, Toledo 494, Asunción, Paraguay.

DESTITUTES - 4 TRACK DEMO
(Egen Produktion)(20kr inkl. porto)[3]
Destitutes har säkert alla skivorna med The Stooges, för musikaliskt låter de ofta identiskt lika. Men vem klandrar dem, sämre förebilder går det att ha. Bästa låten är "Sick and tired". J.A.
Joakim Knutsson, Bona Folkhögskola., 591 97 Motala.

DIV. ARTISTER - ZYKLON B
(Les Joyaux de la Princesse)[4]
Denna samling från franska Les Joyaux de la Princesse är mer än bara kassett. Den säljs i en snygg, och lagom(?) osmaklig Zyklon B originalburk från andra världskriget. Den orörda etiketten förtäljer "ZYKLON B. GIFTGAS" och burken är förövrigt helt intakt. Inuti burken ligger diverse information om banden inkluderade på samlingen: Genocide Organ, Ger, Archon Satani, Swe, Megaptera, Final Solution, U.S.A., Alerseelen, Aut, Inanna m.fl. som allihop presenteras på flyers och kort av varierande utseende. Zyklon B är en genomgående bra samling, trots bandens olika, komplexa sound, och ger i sin helhet ett samlat intryck som kan avlyssnas om och om igen utan att förlora sin intensitet. Öppningsbidraget I.G-Anthem från Les Joyaux de la Princesse ger inte helt omotiverat intrycket av en mullrande brännugn under högtryck. I burken finns även en bit skjorta som kan liknas med de kläder judarna bar under sin tid i koncentrationslägren, på vilken en fransk text av okänd karaktär finns påklistrad. Denna samling är ingenting för de känsliga och bör absolut inte köpas av människor utan distans till vårt sjuka samhälle, men rekommenderas dock varmt, om ni lyckas finna ett exemplar. En raritet! Ltd 224 ex. T.P.
Les Joyaux de la Princesse, 10 rue Estienne dÍOrves, 37700 St. Pierre Des Corpes, France.

EVIDENCE - FROM THE HEART'S GRAVE
(Egen produktion)[2]
Det är alltid trevligt med bra industri, men tyvärr hör inte den här kassetten till den kategorin. Franska Evidence är olyckligtvis som namnet förtäljer ett "bevis" på att all industri inte håller den goda klass som exempelvis flertalet band på Cold Meat Industry eller Project. Kassetten kan i sin helhet liknas med Dead Can Dance i ojämnare tappning utan kvinnoröst. Evidence bjuder under kassettens 60 minuter på ett varierande utbud av sorgsna sånger, som växlar mellan stråkigt mäktiga symfonier, plötsligt tuggande gitarrer, och melodier av det mer akustiska slaget. Sången är OK, trots att den stundtals påminner om, egotripparns egotripp Trent Reznor's. Evidence lyckas dock flertalet gånger, trots att de verkar arbeta med sequencers och likvärdig utrustning, få sina låtar att synka i otakt. Liksom alla kassetter innehåller även denna sina absoluta höjdpunkter, men i och med att låttitlarna inte finns utskrivna, kan vi nöja oss med att konstatera att även Evidence går att klara sig lika bra utan. T.P.
Evidence, c/o D. Clavreul, 15 rue Auguste brizeux, 44000 Nantes, France.

FACEFAIL - WHITLEY PARK
(TKF Ariah)[3]
Det amerikanska Illinoisbaserade Facefail's demo är en klart godkänd kassett av det lite ovanligare och bättre slaget. Fylld med stråkig, halv industriell?, stundtals poppig, samplings metall?, som delvis går att beskriva som av Facefail troligtvis aldrig avlyssnade, och definitivt tidigare utgivna "Sator Codex". Kassettens fyra låtar är likt uppdaterad, uppfräshad svartrock?, alternativt metall, med inlägg av stråkar och akustiska gitarrslingor. Demon innehåller ingen låt som direkt utmärker sig över de andra, men håller istället relativt hög klass rakt igenom. Sången påminner om Johnny Rottens och är bra liksom resten av den välproducerade kassetten, vilken om det inte var för att den saknade tyngd, samt något att ta på, troligtvis, skulle fått betyget 4. T.P.
Facefail, 4205 Winston dr., Hoffman estates, Il 60195, USA.

FEED - MDCCCCVC
(Egen Produktion)[4]
Mycket imponerande och emtremt bra! Förutom ett snyggt omslag, (jo, jag bryr mig om hur omslagen ser ut), så levererar FEED en mängd låtar där majoriteten av dem är oerhört bra. Arg rockmusik a lá Clawfinger. Den demo som garanterat givit mig mest glädje av dem som inkommit sedan 2:an. J.A.
Rickard Jonasson, Råsundav. 169b, 171 30 Solna.

1SBH - VIOLENT GREY
(Egen produktion)[3]
Tyska ISBH från Hamburg är någon slags lättlystnad och svårdefinierad "elektro-gothic-punk". Musiken går med sitt poppiga och fantastiskt otajta sound varken att klassificera som synth, svartrock, eller punk, och hör troligtvis hemma på den tyska Gothic-scenen. Kassetten innehåller åtta käcka visor, som väldigt grovt kan liknas med de utmärkta, och betydligt bättre, Virgin Prunes. Musiken är vare sig bra eller välspelad, men framförs både med en egen idé samt ett eget ganska underhållande sound, vilket ger kassetten dess egna prägel som man ofta saknar hos andra. Tyvärr uppväger varken idén eller soundet, det jävla dåliga otajta framförandet. Så slutligen kan sägas att om ISBH bara kunde lära sig spela sina instrument (i takt), skulle det nog vara bra, men tio år försent. T.P.
1SBH, c/o M. Stock, Krönenfeld 16, 21077 Hamburg, Germany.

EDDIE MEDUZA - EDDIE'S GARDEROB
(Osadal)[4]
EDDIE MEDUZA - KRÄFTKALAS TVÅ
(Osadal)[2]
Under 80-talets mitt hade Eddie Meduza stor framgång med låtar som "Slicka en fitta" och "Kvinnor ska en ha' och knulla med". Dessa spreds på kassetter under namnet E.Hitler som ett alternativ till hans betydligt snällare skivor under namnet Eddie Meduza, (där titlarna hette "Mera Brännvin", "Torsten hällde brännvin i ett glas åt Karin Söder" o.s.v.). På senare tid har skivutgivningarna blivit allt glesare, och kassetterna allt sämre. "Eddie's garderob" visar upp Eddie Meduza under 90-talet när han låter som bäst; en blandning av monologer, dansbandsmusik, humor och låttitlar som "Åh Magnus" (om Magnus Uggla), "Min ledsna kuk" och "Musorkestern". "Kräftkalas Två" däremot är en av Eddies sämre kassetter, och där två av låtarna är plockade ifrån den sedan tidigare utgivna kassetten "Hej Hitler". Numera har även Eddie slutat använda pseudonymen E.Hitler, utan kallar sig istället då och då för E.Hilter (får att slippa riskera en eventuell naziststämpel). Eddie Meduza är en ursvensk undergroundföreteelse, och vi önskar honom all lycka i framtiden. Fram för fler original i Sverige!!! J.A.
Osadal AB, Box 254, 135 27 Tyresö.

NUDE - SHEMALE
(Egen Produktion)[4]
Ett mycket trevligt rockband att lägga på minnet. Samtliga tre låtar på kassetten är bra, och omslaget (som förövrigt är i färg) är jättesnyggt. Gitarrer, energi, svett, trummor, rock'n'roll! Nude låter som rock'n'roll ska låta. J.A.
Mattias Silvell, Pingstvägen 54, 126 36 Hägersten.

SABOTAGE - IN YOUR WORLD
(Sabotage)[2]
Fransk icke tidsenlig dansant synthpop av den hårdare varianten. Efter ett trettiotal tidigare kassetter av Sabotage, kommer ytterligare en kassett som obemärkt skulle kunna passera utan att man lyfte på ögonbrynen och undrade varför. Synthpop av model 80-tal som med taktfasta synthbasar och trummaskin i fyrtakt, får tankarna att vandra tillbaka till franska Indochine eller tyska Alphaville. Kassetten är i sin helhet inget vidare, men saknar dock inte sin personliga charm till och från, med t.ex. öppningsspåret "Banale (Zeh - Zeh)", som till och med kan tålas att spelas ytterligare några gånger. Musiken kan avlyssnas i rent retrosyfte av de som finner det underhållande, men glöms snart bort med tanke på det relativt dåliga innehållet. Som avslut kan sägas att det säkerligen går hem i Tyskland, men å andra sidan vad gör inte det. T.P.
Sabotage, PO Box 401371, D-63278 Dreieich, Germany.

SEXSATIONALS - ALL ROCK'N'ROLL IS BORING
(Egen produktion)[4]
I förra numret så skrev jag att de hade ett fult kassettomslag. Om det är därför som det inte medföljer något omslag denna gång vet jag inte. Musikaliskt spelar Sexsationals en utvecklad form av 77-punk. Innan låten "Wanna Have Fun" hör vi G.G.Allin prata, och i låten "Do You Remember" påminns vi om Hanoi Rocks (vilket förstärks ytterligare då de tagit med en saxofon i låten, något som förövrigt bara gör låten bättre.). Men vem kan anklaga dem för att ha dåliga influenser? Bäst är utan tvekan låten "Sweet Little Liar". J.A.
Spinky, c/o Lindqvist, Erstagatan 7 (1tr), 116 36 Stockholm.

T.B.A - PERFECTION IS BEAUTIFUL ONLY BY DEFINITION
(Egen produktion)[2]
Kassetten finns endast upptryckt i 25exemplar, levereras i ett handgjort skivliknande omslag, och kan väl i sin helhet mest ses som ett konstverk. Tyvärr är oftast sådana "konstverk" mindre roliga musikaliskt, och detta är tyvärr inget undantag. J.A.
T.B.A., c/o Colmsjö, Historiegränd 124-126, 907 34 Umeå.

YASHMAK - EXCELSIOR
(Egen produktion)[3]
Efter att ha tittat på kassettens omslag, förväntade jag mig Detah Metal, och efter att ha tittat på kassettens inlaga förväntade jag mig det värsta! Med låttitlar som "Fyra fula finnar", "Leffe från Säffle", "Stjärt", och "Bingo lotto" förväntade jag mig att kassetten omöjligen kunde innehålla något annat än blöjpunk av den värsta sorten. Efter lång tids tvekan satte jag dock igång kassetten och blev oerhört lättad och glatt överraskad när Grind Core i John Zorn/Naked City-tappning började fylla mitt bedrövade sinne. Kassetten är helt OK, och definitivt bland det mest underhållande jag hört från metal sidan under en längre tid. Låtarna och kassetten i sig är som sagt inte helt utan John Zorn-influenser med tanke på soundet, och den tillägnas denne inte helt obisarre och S/M-inspirerade man på insidan. Trots det känns materialet aldrig dåligt eller plagierat eftersom inte vem som helst kan göra bra trettio-sekunders-låtar bestående av Country & Western, Jazz och Grind Core på en gång. Yashmak lyckas dock på sin kassett göra en enklare och mer lättillgänglig Grind Core som definitivt är mer lagom än vad som presenteras på exempelvis Naked City's "Torture Garden". En god kassett som ger mersmak, med bättre titlar, på CD. T.P.
Jonanos, Väpplingstigen 89, 562 41 Taberg.