BOK RECENSIONER


ANARKISTENS HEMKOKBOK VOL.1
(Erik Linddahl)(74 sidor)(223x142)(Old Eagle Publications)[1]
Erik Linddahl (tidigare känd från undergroundtidningarna Rolig Teknik och Extreme Survival) har läst alldeles för mycket böcker av Kurt Saxon. Innehållet är många gånger snodda direkt därifrån, och för den redan invigde finns få nyheter. I Erik's värld är alla som gillar vapen och har trubbel med polisen anarkister. Om de sedan finns på vänster- eller högerkanten spelar desto mindre roll. Frågan är vilket han misslyckas med mest i boken. Troligtvis layouten, den ser ut att vara gjord av en tioåring. En katastrofbok som saknar motstycke. J.A.
Old Eagle, Box 46, 260 34 Mörarp.

ANSWER ME! - THE FIRST THREE
(Debbie & Jim Goad)(324sid)(270x205)(AK Press)[5]
För de som missat den mycket läsvärda tidningen Answer Me!, så har AK Press tryckt upp de tre första numren i nytryck. Visserligen missar du de snygga färgomslagen (de är endast tryckta i svart/vitt i boken), men får samtidigt i bonus ett snyggt bokomslag, plus ett intressant förord skrivet av författarna, (där de även berättar hur reaktionerna på tidningarna varit). Ur innehållet hittar vi bl.a. intervjuer med Russ Meyer, Timothy Leary, David Duke, Anton LaVey, Boyd Rice och många, många fler. I korthet, en bok för alla som tycker att Flashback är för snäll och mesig. J.A.
AK Press, 22 Lutton Place, Edinburgh, Scotland EH8 9PE, UK.

THE BEST OF ABBIE HOFFMAN
(Abbie Hoffman)(440 sidor)224x150)(Four Walls Eight Windows)[4]
Då många av Abbie Hofmanns tidigare verk både är svåra att få tag i, alternativt svindyra, så var denna bok mycket välkommen. Boken är ett "best of" av Abbies tre största verk; "Revolution for the Hell of It", "Woodstock Nation", och givetvis, "Steal This Book". Vissa saker kan givetvis kännas lite förlegade idag, men det gör inget, läsningen är hela tiden lika njutfull. Abbie lär dig hur man stjäl i affärer, försvarar sig osv. osv. En riktig underground klassiker, och oumbärlig början för alla som vill fördjupa sig i ämnet Abbie Hoffman J.A.
Four Walls Eight Windows, Box 548, Village Station, New York, N.Y. 10014.

BOKEN OM STRULMAN
(Erasmus Montanus)(220sid)(180x110)(Latina Förlaget)[1]
Under pseudonymerna Erasmus Montanus och 420202-9734 gav denne författare under 80-talets början ut en mängd trevliga böcker som t.ex. "Flykten från kontrollsamhället" och "Handbok för Snyltare". De senaste åren har böckerna blivit snällare, och Erasmus allt lagligare. Innehållet tenderar ofta att enbart vara upprepningar från tidigare böcker. Boken om Strulman handlar bl.a. om hur man ordnar gratis parkering (livet ut), skaffar skattefria inkomster och bråkar med moder svea i allmänhet. Tyvärr gav inte boken ett enda tips som jag inte redan visste, och innehållet känns i många fall fruktansvärt inaktuellt. J.A.
Latina Förlaget, Box 2070, 122 02 Enskede.

THE CONSTRUCTION AND OPERATION OF CLANDESTINE DRUG LABORATORIES
(Jack B. Nimble)(68sid)(216x137)(Loompanics Unlimited)[4]
Amerikanska Loompanics har haft den goda smaken att ge ut denna mycket trevliga bok. Detta är boken ALLA som har planer på att framställa illegala droger bör äga. The Construction and Operation of Clandestine Drug Laboratories handlar om hur man bygger upp sitt egna kemilabb. Här finns all information du behöver veta. Den visar vad man bör tänka på, olika måttenheter, och hur du bör agera. Det enda som saknas är recepten. J.A.
Loompanics Unlimited, PO Box 1197, Port Townsend, WA 98368,USA.

THE CULT OF OTHIN - AN ESSAY IN THE ANCIENT RELIGION OF THE NORTH
(H.M.Chadwick)(82sidor)(209x145)(Looking Glass Press)[3]
Med den ökande fascinationen kring vår nordiska mytologi, så har Looking Glass haft den goda smaken att ge ut en läsvärd och intressant bok kring detta tema. Boken tar dig med på en resa genom Odinismen, och ger dig rejält med kunskap. Tyvärr skriven på engelska, men givetvis ändå väl värd att ha i varje hem där ett intresse för nordisk mytologi finns. J.A.
Looking Glass Press, P.O.Box 8105, 104 20 Stockholm.

DE AUTONOME
(De Autoneme)(148sid)(268x199)(Autonomt Forlag)[5]
Ett måste för alla som vill veta lite mer om BZ, De Autonome och Christiania etc. Ämnen som dansk och framförallt svensk media alltid försökt motarbeta. Boken är en guide genom danska underground-rörelser på vänsterkanten, och är både välskriven och informativ då den är skriven av dem själva. En bättre dokumentation över dessa rörelser kommer du aldrig att få läsa. Rikligt illustruerad. J.A.
Autonomt Info, Elmegade 27, kld, 2200 KBH. N. Danmark.

DROGER A-Ö
(Kerstin Tunving & Thomas Nordegren)(456 sidor)(233x152) (Natur och Kultur)[5]
Detta är en milstolpe i svensk litteratur. Detta är nämligen den första boken i sveriges historia som skriver om droger på ett objektiv och nyktert sätt. Boken kan rekommenderas till såväl socialarbetare som drogliberaler. Här finns inte bara mängder av information om kända och okända droger, utan också om High Times, Timothy Leary och liknande ämnen. Boken kostar mellan 600-700kr och det kan ju tyckas dyrt, men det är den faktiskt väl värd. J.A.

THE EMPEROR WEARS NO CLOTHES
(Jack Herer)(260sidor)(272x213)(HEMP & Queen of Clubs Publishing)[3]
"The Emperor wears no clothes" har länge utpekats som den bästa inom sin genre (cannabisgenren), så förväntningarna var kanske lite väl höga. Boken tar upp en hel del intressanta områden som t.ex. hur man använder cannabis i medicinskt syfte, hur cannabis påverkar människan, hur förbudet startade, vem som tjänar på ett förbud osv. Tyvärr är uppbyggnaden av boken genomgående ganska så trist, vilket resulterar i att även om informationen har ett värde, så tröttnar man ändå ganska snabbt. Mycket pressklipp och illustrationer, men även dessa ihopsatta på ett ganska så amatörmässigt sätt. Till dess fördel kan jag dock nämna att det är en bok packad med information, och att den alltid är lika aktuell, då nya uppdaterade utgåvar kommer varje år. J.A.

EXPLODING HEARTS, EXPLODING STARS
(George Petros)(100sidor)(355x280)(Norman Gosney)[2]
Den beundransvärda artisten George Petros, har givit ut ett urval från olika nummer av EXIT i bokform. Tyvärr är det sällan George som står för de bästa artiklarna och bilderna i EXIT. Han är bara en kreativ och smart kille som vågar ge ut sådant som ingen annan ens skulle komma på tanken att publicera. Därför blir "Exploding Hearts, Exploding Stars" aldrig denna totala läsupplevelse som jag kanske hade hoppats på innan, utan mest ett kompliment för de som missat EXIT. J.A.
Norman Gosney, 208 W. 23rd, NYC 10011, USA.

EXTREMHÖGERN (Nyreviderad upplaga)
(Anna-Lena Lodenius & Stieg Larsson)(370sidor)(245x163)(TidenFörlag)[4]
Anna-Lena Lodenius har med sina artiklar, och sin bok Extremhögern upprört en mängd personer på både vänster- och högerkanten. Vänsterfolket menar att uppmärksamheten gör nazismen mer lättillgänglig, och nazisterna menar att det hon skriver genomgående är felaktigheter och lögner, och båda har egentligen rätt. När Lodenius gjorde ett inslag kallat "vikingarock" i TV-programmet "Striptease", så sålde gruppen Midgårds Söner, (enligt tidningen Nordland), dagen efter 400 ex. av sin senaste skiva "Ny Tid". Boken innehåller väl inga direkta lögner, men dock ett flertal faktafel, (däremot inga av större betydelse). Extremhögern är en bok som varje person med intresse om ämnet bör äga, och det är en bok som du läser från pärm till pärm. Därför är det tråkigt med alla upprepningar, något som enbart kan vara fördelaktigt om du läser den kapitelvis. Lodenius har ofta slopat de egna åsikterna, och koncentrerar sig istället på fakta. Ända riktiga undantaget är nog kapitlet om historierevisionism, (forskare som förnekar förintelsen). Boken är genomgående välgjord, och alla källor finns ordentligt dokumenterade. J.A.

GANGSTER KAPITALISM
(Dr. Josef Elak)(114sidor)(198x143)(Old Eagle Publications)[2]
En å ena sidan trevlig bok som man kan sträckläsa från pärm till pärm, och å andra sidan en bok där författaren lovar guld och gröna skogar, och där mer än 50% av innehållet är felakiga uppgifter. Författaren (som i det här fallet valt en ovanligt töntig pseudonym) är illa påläst, och publicerar tips som var användbara för ungefär 10 år sedan. Att man åtgärdar olika "fällor" verkar inte bekomma författaren. Som helhet så måste jag tyvärr konstatera att boken är oerhört oproffsig och simpel, och kommer med största sannolikhet inte att lära den trogna Flashback-läsaren några direkta nyheter. J.A.
Old Eagle, Box 46, 260 34 Mörarp.

GUIDE TO THE AMERICAN RIGHT
(Laird Wilcox)(72sidor)(280x215)(Editorial Research Service)[3]
För de som inte nöjer sig med adressboken Spectrum (se separat recension), så har Laird Wilcox även gett ut två specialböcker som koncentrerar sig enbart på höger- resp. vänsterkanten. Nya utgåvor kommer - liksom Spectrum - varje år, (och detta är den 19:e utgåvan sedan starten). Helhetsintrycket är i övrigt annars ganska likt Spectrum; dvs. den skulle kunna ha gjorts 100ggr bättre, men är trots allt fortfartande bäst inom sin genre. Varje organisation har i boken en förkortning efter adressen, vilket t.ex. kan betyda; "Antikommunism", "kristna rättigheter", "fri marknad", "Ku Klux Klan", "nynazism", "vapenliberaler" eller vad nu organisationen sysslar med. Precis som Spectrum liknar boken mest en telefonkatalog, fast tunnare & med enbart adresser. Jag anser att det är teveksamt om boken är värd sina pengar. Men för den som verkligen behöver adresser, så fyller den givetvis sin funktuion. J.A.
Editorial Research Service, P.O.Box 2047, Olathe, KS 66061, USA.

HIGH WEIRDNESS BY MAIL
(Ivan Stang)(340 sidor)(234x187)(Fireside)[2]
När boken gavs ut 1988 var den en verklig klassiker. Ivan Stang (Church of the SubGenius) hade brevkontakt med alla möjliga "weirdos" och beskrev dom här en för en. Ivan inte bara beskrev dem, utan gav oss också adresserna, så att läsaren själv kunde kontakta dessa oftast rent vansinniga personer. "High Weirdness By Mail" har förvisso varit en stor inspirationskälla för mig. Men det är nu över 6 år sedan boken skrevs, och någon "up-dated-version" har tyvärr inte kommit. Detta trots att boken fortfarande säljer ganska så bra. Resultatet blir då - då dessa människor ofta byter adress - att boken ur adressynpunkt är helt ointressant. Ungefär 75% av adresserna är idag inaktuella, och boken kan numera endast fungera som en god idéspruta. En bok som förklarar vilka möjligheter du har med bara ett frimärke. En ny och uppdaterad version är däremot ytterst välkommen. J.A.
Simon & Schuster Building, Rockefeller Center, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020, USA.

HORRIPILATIONS - THE ART OF J.K. POTTER
(J.K. Potter)(128sidor)(305x227)(Paper Tiger)[4]
Den framtida mästaren inom morphing. J.K. Potter har på en mycket kort tid visat att han är en mästare, och på samma sätt som H.R.Giger är mästaren inom airbrush, så är J.K. Potter bäst och åter bäst på morphing. Skräckförfattaren Stephen King har skrivit förordet. J.A.
DragonÍs World Ltd, Limpsfield, Surrey RH8 0DY, Great Britain.

H.R.GIGER ARh+
(H.R.Giger)(100 sidor)(300x230)(Taschen)[4]
Om det mot förmodan är någon som missat den schweiziska konstnären H.R.Giger (troligtvis inte), så finns det i så fall ytterligare orsak att nämna honom, då man har haft den mycket goda smaken att ge ut ett album med honom på svenska, (om det nu är någon som läser i konstalbum). Hans konst är tidlös, och skulle det vara så att någon av er inte har något med honom tidigare så är denna bok mycket rekommenderad, i synnerhet då priset är mycket lågt, (en knapp hundralapp). J.A.

HÖGA NORD
(Sten Larris)(56 sidor)(206x145)(Another Head Shop Release)[4]
I förordet står det att boken är översatt från ett danskt original som skrevs på Christiania 1969. Christiania, som förövrigt är felstavat i boken, fanns inte ens 1969. Men som helhet - om man bortser från författarens paranoiditet - är den både läsvärd och intressant. Boken lär dig hur du ska hantera olika hallucinogener, vilka du kan använda och vilka du bör låta bli. Boken bör läsas med en viss distans, men är i sin helhet väl värd ett inköp. J.A.

INSIGHT/OUTLOOK
(Albert Hofmann)(86 sidor)(227x152)(Humanics New Age)[2]
Har du förväntat dig en uppföljare till "LSD-My Problem Child" så kommer du att bli grymt besviken. I denna bok - som också blev Alberts sista - så har han gått in i det andliga, och talar här om visioner och synvinklar sedda ur ett New Age perspektiv. Inget fel i det, då mycket är tänkvärt och intressant. Däremot är tyvärr inte priset på boken lika roligt, och som helhet blir boken därför något tunn. J.A.
Humanics New Age, P.O.Box 7447, Atlanta, Georgia 30309. USA.

LILA SVARTA
(-)(196sidor)(168x109)(-)[4]
Troligtvis den mest läsvärda anarkistboken som kommit ut på svenska någonsin. Denna bok bör vara lika självklar hos varje anarkist, som bibeln är hos varje kristen. Lär dig hur man klarar polisförhöret, hur man tillverkar bomber, hur man undgår fängelse, hur man bygger gatubarrikader och mycket, mycket annat. Ingen bok som du hitter på Åhléns bokavdelning alltså. J.A.
Lila Svarta, c/o Brand, Box 150 15, 104 65 Stockholm.

MASSMÖRDAREN
(Richard Lourie)(296 sidor)(220x135)(Bonniers)[4]
Det hör ju inte direkt till vanligheterna att böcker om massmördare blir översätta till svenska. Massmördaren som har fått äran(?) att få bli översatt är den ryske kannibalen Andrej Tjikatilo som 1992 dömdes för 52 mord. När man läser boken kommer det dock fram att det inte är helt otänkbart att han totalt dödade över 70 personer. Boken handlar dessvärre mindre om massmördaren Andrej, och mer om mordutredaren Issa Kostoevs liv. Man har sparat på detaljerna, och det framgår ganska snart varför Bonniers valde att översätta just denna massmördarbok. Men även om boken är lite väl ofarlig, så är det ändå en bok man läser med stor behållning. J.A.

NOT SIMPLY DIVINE!
(Bernard Jay)(244 sidor)(233x150)(Virgin Books)[5]
Efter år av väntan kom det då äntligen något läsvärt kring denna alltid så älskvärda filmstjärna, discodiva och proffstransa etc. En bok som åtminstone från min sida var mycket efterlängtad. Not Simply Divine! - som förövrigt är skriven av Divines manager - överträffade alla mina förväntningar, och är en fruktansvärt detaljerad och välskriven bok. Bernard Jay dokumenterar här barndomen, uppväxten och åren med John Waters med en oerhörd fingerkänsla. Alla som har det minsta intresse i Divine bör omedelbart läsa denna dyrgrip. J.A.
Virgin Publishing Ltd, 332 Ladbroke Grove, London W10 5AH, UK.

THE OFFICIAL SLACKER HANDBOOK
(Sarah Dunn)(132sidor)(203x152)(Abacus)[3]
Ännu en bok om den ointressanta och smått halvtöntiga slacker-rörelsen. Boken räddas dock av den MYCKET begåvade layouten. Hela boken är formgiven som en tidning, och blir därför egentligen aldrig direkt tråkig att läsa. Att jag (som inte är någon slackerslover) gillar denna bok, är nog därför bland det bästa betyg den kan få. J.A.
Abacus, Brettenham House, Lancaster Place, London WC2E 7EN, UK.

THE PERFECT CHILDHOOD
(Larry Clark)(182sidor)(286x235)(LCB)[3]
Min favoritfotograf Larry Clark har gjort en ny fotobok. Larry som slutat pumpa i sig heroin, har nu även vidgat sina motiv. Kvar är fortfarande pornografin, (även om Larry nu gått ner i åldrarna, och många gånger ligger farligt nära det olagliga). Tyvärr kommer han aldrig upp i samma höga klass som i "Tulsa" och "Teenage Lust", och priset (ca.800kr) gör att boken tyvärr endast blir intressant för de redan övertygade. Däremot så rekommenderar jag alla att lägga namnet Larry Clark på minnet. J.A.
LCB, 80 Charing Cross Road, London WC2H 9NJ, UK.

PIHKAL - A CHEMICAL LOVE STORY
(Alexander Shulgin & Ann Shulgin)(1012 sidor)(227x150)(Transform Press)[5]
PIHKAL - eller "Phenethylamines I Have Known And Loved" som det egentligen betyder - liknar ingen annan bok på marknaden, (och det kommer troligtvis aldrig att komma någon liknande heller för den delen). Paret Alexander och Ann Shulgin har prövat hundratals och åter hundratals med droger, och antecknar här ner sina erfarenheter. De inte bara berättar ingående om drog efter drog, utan publicerar här även recepten på dem, så att läsaren själv kan experimentera ifall han/hon skulle bli nyfiken. Ecstacy, STP, Amfetamin, listan över recept är lååååååång. Alexander och Ann Shulgin har dock en bra distans till sitt skrivande, och PIHKAL är därför en bok som kommer att göra få besvikna. J.A.
Transform Press, Box 13675, Berkeley, CA 94701, USA.

RAF COMMUNIQUES
(?)(52 sidor)(211x146)(AK Books)[2]
Detta är i korthet bara en sammanställning av diverse matrial som RAF gav ut på 70-talet. Boken kan endast ses som ett kompliment till övriga böcker som redan finns ute på marknaden. En bok för samlaren kanske? Som enskild bok är den dock inte mycket att ha, och ger definitivt inget som helst kött på benen. J.A.

SABOTAGE IN THE AMERICAN WORKPLACE
(Martin Sprouse)(-)(215x275)(AK Press)[3]
Sabotage in the American Workplace har pushats ovanligt mycket i undergroundkanalerna de senaste två åren, delvis beroende på bokens allmängiltighet för allmänt löst folk, men också p.g.a. att många personer i nyckelpositioner har varit inblandade i produktionen. Formatet är stort och texten likaså. Innehållet är uppdelat i branchkapitel; data, hotell, konst osv. Utgångspunkten är utmärkt; hur agerar människan i en situation där hon inte öppet kan opponera sig? Det är onekligen mycket sunt att få ta del av människors kamp för frihet i "den fria världen" och de uttryck dessa kan ta sig. Tyvärr faller den på sin tunnhet: en bok som bygger på ett så tacksamt tema borde man definitivt kunnat gett både mer volym och innehållsmässig stadga. J.N.
AK Press, 22 Lutton Place, Edinburgh, Scotland EH8 9PE, UK.

SIEGE
(James Mason)(464sidor)(230x153)(Storm Books)[4]
Den kontroversiella och mycket läsvärda boken Siege har kallats "The Main Kampf of the 90's", och det kan nog också ge er en fingervisning åt vilket håll innehållet riktar sig. Boken är en sammanställning av det nyhetsblad James Mason gav ut under sex års tid. Boken är indelad efter olika kapitel som "The Leader", "The System" och "National Socialism", vilket också gör det enklare att hitta i den. Den är rikligt illustrerad, och jag säger som Tom Metzger (W.A.R) "Everyone should read this book!". Boken kan dock vara ganska så svår att få tag på, så det absolut enklaste är att beställa den direkt från förlaget, (20 Dollar+7 Dollar i porto). J.A.
Storm, P.O.Box 18009, Denver, CO 80218, USA

SPECTRUM - A GUIDE TO THE INDEPENDENT PRESS AND INFORMATIVE ORGANIZATIONS
(Laird Wilcox)(108sidor)(280x215)(Editorial Research Service)[3]
Laird Wilcox heter en person i USA, som varje år ger ut en uppdaterad adressbok med alla extrema grupper på vänster och högerkanten. Lairds uppfattning är att alla har rätt att tycka vad de vill, och att ingen bör censureras. Vad som gör boken lite sämre är att det är väldigt lite egna kommentarer. Den ser mest ut som en telefonkatalog, fast med en massa adresser istället. En annan nackdel är att den är fruktansvärt USA-fixerad, och innehåller väldigt få adresser utanför USA. Lairds kartläggning är långt ifrån komplett, men frågan är också vilken bok man i så fall kan rekommendera som alternativ. Tyvärr, ingen. Därför blir boken tills vidare den mest köpvärda inom sin genre. Boken går att beställa direkt från Laird för 25 Dollar inkl. porto. J.A.
Editorial Research Service, P.O.Box 2047, Olathe, KS 66061, USA

TAPE DELAY
(Charles Neal)(254 sidor)(230x170)[4]
Nyreviderade upplagar pressas titt som tätt, men oavsett vilken du inskaffar, så är Tape Delay en given klassiker. Läs intervjuer med Einstürzende Neubauten, Genesis P-Orridge, Matt Johnson, Marc Almond, Nick Cave, Coil, Foetus, Swans, Cabaret Voltaire, Boyd Rice, The Hafler Trio och många, många fler. Låter innehållet intressant, så lär inte Tape Delay göra dig besviken. Trots att den nu har några år på nacken, så är den väl värd att äga. J.A.
SAF, P.O.Box 151, Harrow, Middx. HA3 ODH, UK.